Alegeri legislative în Franţa: „À gauche!”

Imaginea primului tur al alegerilor legislative din Franta

Pentru alegerile legislative din Franta, Camera Deputatilor, se organizeaza scrutin uninominal majoritar in doua tururi, la interval de o spatamana.

Primul a fost pe 10 iunie, la care au participat 6611 candidati, ceea ce inseamna ca au fost mai mult de 11 candidati pe un loc. Numarul deputatilor francezi este de 577, dintre care 556 din Franta metropolitana si 21 din teritoriile de peste mari (La France d’outre-mer) si reprezentant al francezilor din alte tari.

Rezultatele electorale s-au incadrat in trendul prezidential, stanga inregistrand un succes strangand 46% din voturi exprimate, fata de UMP si aliatii de dreapta ce au obtinut 34% din voturi.

Legislativele franceze in programe politice

Partidul Socialist s-a bazat pe acelasi program propus pentru prezidentiale, un program consistent de 60 de masuri promovat in campania electorala pentru legislative sub sloganul sprijinului pentru schimbare : “Le changement C’est maintenant!”.

Proiectul pentru Franta propus de socialisti se refera la masuri punctuale, cu o incarcatura simbolica puternica precum:

 • Relansarea productiei, crearea locurilor de munca, sustinerea cresterii economice, reforma fiscala;
 • Reforma sistemului de sanatate si consolidarea retelei de spitale publice;
 • Revenirea la sistemul de pensionare la 60 de ani pentru únele categorii de salariati, reglementarea chiriilor;
 • Combaterea somajului;
 • Evidentiarea valorilor franceze in procesul de mondializare;
 • Investitiile in educatie.

În contrapondere, programul propus de UMP contine mai putine obiective, dar nu lipsite de importanta. Pleaca de la sloganul “Sa producem mai mult si sa cheltuim mai putin” si continua cu:

 • Stabilirea educatiei ca prioritate;
 • Valorificarea resursei umane;
 • Preservarea valorilor Frantei in procesul de mondializare;
 • Reforma fiscala.

Proiectul 2012 sustinut de UMP se bazeaza pe o idee centrala, aceea a protejarii si a asigurarii unui viitor pentru copiii Frantei :„Protéger et Préparer l’avenir des Efants de France!”

Se remarca cu usurinta, in multe dintre punctele strategice a platformelor celor doua partide, care reprezinta in fapt cele doua ideologii: stanga si dreapta.

In ceea ce priveste reforma fiscala, obiectiv regasit in ambele programe politice, atat la PS, cat si la UMP, diferentele sunt urmatoarele:

 • Abordarea socialistilor asupra fiscalitatii face referire la cetateni, previzibil la programe sociale. Se angajeaza in restabilirea echilibrului bugetar si reducerea acestuia pana la 3% din PIB pana in 2012.

Ajustarea va avea loc la cadourile fiscale si multiplelor “lacune fiscale” acordate timp de zece ani celor mai bogate şi mai mari întreprinderi si companii. In acelasi sens, socialistii vor sa deschida o platforma de dialog cu sindicatele functionarilor din domeniul public pe toate subiectele: perspective salariale, lupta împotriva precarităţii; modurile de numire a personalului public in poziţii de conducere, parcursul professional si desfasurarea carierelor.

 • UMP propune un sistem fiscal denumit „O fiscalitate antidelocalizare”

UMP propune pentru imbunatatirea competitivitatii interprinderilor o reducere cu 8% a taxelor pe munca. Pentru a partaja efortul si a nu afecta in continuare puterea de cumparare, acest sistem anti-delocalizare se va baza pe mai multe mecanisme: impozitul pe profit pentru grupurile mari, care au o rata efectiva de impozitare mai mica decât cea a IMM-urilor, impozitarea capitalului, contributii sociale şi TVA.

***

Se poate observa o demotivare a liderilor UMP care par a fi mai preocupati de luptele interne, fiind angrenati in cursa pentru preluarea conducerii in vederea alegerilor prezidentiale din 2017.

In schimb, acesta are o atitudine de partid de opozitie, construindu-si discursul politic in jurul criticilor cu privire la masurile propuse de socialista.

Majoritatea absoluta la socialistii lui Hollande?

Lupta se da pentru majoritatea absoluta, de 289 de mandate, iar dupa ultímele proiectii ale distribuirii mandatelor de catre institutele de sondare, socialistii si aliatii ar putea obtine intre 283 si 339 de mandate in Adunarea Nationala,fiind in avantaj  fata de adversarii de dreapta ce ar putea obtine intre 210 si 263 de mandate.

Partidul Socialist are un plan B daca nu va reusi sa obtina majoritatea, va conta pe sprijinul Partidului Europei Ecologiste-Verzi (EELV) ce ar putea obtine intre 10 si 20 de mandate.

Majoritatea de care are nevoie programul lui Hollande este sustinuta si de rezultatele alegerilor din 25 septembrie, cand socialistii au obtinut 177 de locuri in Senat, in timp ce UMP a obtinut doar 140. In acel moment rezultatele au fost interpretate ca o sactiune pentru respectivul guvern si un semn pentru evolutiile ulterioare. Aceste aprecieri s-au realizat prin victoria lui Hollande si prin scorurile bune ale socialistilor din primul tur de scrutin. Lupta finala se va da pe 17 iunie!

In acest context, scenariul unei coabitari in Franta este greu realizabil, cu atat mai mult cu cat liderii UMP au lansat política “ni-ni”, ce se traduce prin refuzul dreptei de a colabora atat cu Partidul Socialist cat si cu Frontul National (extrema-dreapta) a lui Marine Le Pen, care s-au autodeclarat “a treia forta politica din Franta”, pe baza scorului obtinut de 13,6%.

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *