Dezabatere la Bruxelles: „Rolul sanatatii publice in cadrul Politicii Agricole Comune”

Oana Antonescu, europarlamentar PDL, a organizat joi la Bruxelles dezbaterea „Rolul sanatatii publice in cadrul Politicii Agricole Comune”. Potrivit unui comunicat transmis de catre europarlamentar catre caleaeuropeana.ro, evenimentul a dorit sa sublinieze nevoia ca viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) sa puna accent pe garantarea sanatatii publice, precum si pe incurajarea si facilitarea consumului de alimente sanatoase, accesibile si de calitate pentru cetateanul european.

Dezbaterea, organizata de Oana Antonescu impreuna cu Alianta Europeana pentru Sanatate Publica (EPHA) si Consortiul European de Sanatate Publica si Agricultura (EPHAC) i-a avut ca invitati pe Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala – Dacian Ciolos,  Comisarul European pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor – John Dalli precum si pe Directorul Regional pentru Europa al Departamentului de Promovare a Sanatatii, Organizatia Mondiala a Sanatatii – Gauden Galea.

In cadrul interventiei sale, Oana Antonescu a subliniat legatura dintre alimentatie si starea de sanatate, pericolele bolilor generate de nutritia necorespunzatoare si nevoia ca viitoarea Politica Agricola Comuna sa incurajeze productia de alimente sanatoase in perioada 2014-2020. Europarlamentarul a atras atentia ca, in prezent, afectiunile care cauzeaza cele mai multe decese la nivel european au o legatura stransa cu alimentatia nesanatoasa a cetatenilor europeni.

„Fie ca vorbim despre obezitate in general, de boli cardiovasculare, diferite tipuri de cancer sau diabet de tip 2, toate acestea sunt cauzate si de alimentele pe care cetatenii europeni le consuma. De aici si importanta legaturii dintre sanatate si PAC, nevoia ca viitoarea Politica Agricola Comuna sa puna accent si pe garantarea sanatatii publice, incurajarea si facilitarea consumului de alimente sanatoase. Trebuie sa facem alimentele sanatoase mai accesibile pentru toti europenii, iar rolul PAC in acest caz este unul esential. Aspecte precum pretul ridicat al fructelor si legumelor trebuie avute in vedere in viitor”, a declarat Oana Antonescu.

Comisarul Dacian Ciolos a explicat viziunea sa asupra viitoarei Politici Agricole Comune: „Obiectivele pentru viitor sunt gestionarea resurselor, a productiei de alimente in termeni de calitate si cantitate si rolul esential acordat diversitatii productiei de alimente”. Apreciind utilitatea evenimentului, comisarul se angajeaza sa dezvolte relatii cu societatea civila si cu toate partile interesate: „Eu si institutia pe care o coordonez vom fi intotdeauna deschisi la acest tip de discutii”, a incheiat Dacian Ciolos.

Comisarul John Dalli a subliniat, in cadrul interventiei sale, nevoia de coordonare mai buna a diferitelor politici comunitare: „Trebuie sa avem curajul sa acceptam ca e nevoie sa facem lucrurile diferit, de la proiectare la punerea in aplicare a politicii si la educatie. Avem nevoie de o revolutie completa in gandire cu privire la probleme interconectate precum schimbarile climatice, mediul inconjurator si siguranta alimentara pentru populatia europeana in continua crestere”.

Sintetizand mesajul evenimentului, Oana Antonescu si-a exprimat speranta ca viitoarea PAC va fi mult mai responsabila fata de consumatorul european, sustenabila, cu mai mult respect fata de mediul inconjurator si centrata pe asigurarea unor produse alimentare sanatoase si inlaturarea produselor nocive sau periculoase pentru sanatatea cetatenilor europeni.

Oana Antonescu face parte din Comisia de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din Parlamentul European

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − 6 =