1 din 5 tineri din UE este somer. Ce solutii exista pentru “generatia fara job”?

Unu din cinci tineri din UE este şomer. Sarcina pe care o suportă populaţia europeană din cauza şomajului în rândul tinerilor este de două miliarde de euro pe săptămână, adică de peste 1% din PIB-ul UE, informeaza Adevarul.ro.

Bani pentru primul loc de muncă, banii din burse transferaţi la companii pentru stagii, ajutor financiar pentru tinerii care vor să lucreze pentru prima dată în altă ţară a UE. Sunt câteva dintre măsurile urgente anunţate de Comisia Europeană pentru a opri şomajul în rândul tinerilor, care depăşeşte 20%. Şomajul pe termen lung este şi el în creştere: 28% din tinerii din UE sunt în căutarea unui loc de muncă de mai bine de un an.

Tendinţa actuală nu mai poate continua. Pentru tinerii din multe ţări ale UE situaţia actuală e pe cale să devină dramatică. Fără o acţiune decisivă, riscăm să pierdem această generaţie şi să avem de suportat costuri economice şi sociale semnificative“, a declarat László Andor, comisarul UE pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune.

Comisia a anunţat că va acorda asistenţă tehnică statelor membre pentru a le determina să profite mai bine de finanţările UE, în special de Fondul Social European (FSE), care mai  are 30 de miliarde de euro nealocaţi pentru proiecte. Reprezentanţii Comisiei Europene au mai precizat că vor interveni prin finanţări directe pentru un sistem de garantare a unui loc de muncă pentru tineri în termen de patru luni de la terminarea şcolii sau cel puţin a unui program de studii ori de formare. Acestei măsuri i se alocă patru milioane de euro, în timp ce alte 1,3 milioane vor fi alocate prin Fondul social European pentru „programe de ucenicie” din care să rezulte în următorii doi ani cel puţin 370.000 de stagii în plus pentru tineri. Din acelaşi fond, trei milioane de euro vor fi destinate tinerilor care încep mici afaceri.

Statele în care rata şomajului a crescut la un maxim istoric în ultimul an sunt Spania (de la 20,5% anul trecut la 22,6%), Cipru (de la 6,0% la 7,8%) şi Grecia (de la 12,6% la 17,6%). Austria, Olanda şi Luxemburg au cele mai mici rate ale şomajului din UE, de sub 5%. În România, rata şomajului a crescut de la 7,2% în septembrie 2010 la 7,4% un an mai târziu. În Bulgaria, şomajul a atins cota de 11,9%, cu peste un procent faţă de anul trecut.

Pentru mai multeinformatii despre planurile Comisiei Europene de reducere a somajului, accesati Adevarul.ro.

Sursa foto: lawyersweekly.ca

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *