146 milioane de euro pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica

Joi, Parlamentul European a votat mobilizarea a €146 milioane din fondurile neangajate, în vederea finanțării unor proiecte în materie de economie de energie, eficiență energetică și de energie regenerabilă.

Legislația astfel modificată privind Planul european de redresare energetică va redirecționa fondurile neutilizate către un nou fond pentru a finanța proiecte precum:

  • renovarea unor clădiri publice sau private pentru a îmbunătăți eficiența energetică sau pentru a face trecerea la energia regenerabilă;

  • construirea unor instalații de încălzire și energie bazate pe energii regenerabile, și integrarea acestora în rețele de distribuție;

  • transport public urban curat prin introducerea vehiculelor electrice și pe bază de hidrogen;

  • infrastructuri locale, precum iluminare stradală eficientă, stocarea energiei electrice sau sisteme inteligente de măsurare.

Fondul va ajuta autoritățile locale și regionale la finanțarea unor astfel de proiecte, care trebuie să fie viabile din punct de vedere economic și financiar, așa încât să refinanțeze investițiile în timp util . Începând cu 1 ianuarie 2011, €146.34 milioane vor fi disponibile și vor trebui alocate până la 31 martie 2014.
Contribuțiile din acest fond pot lua forma unor împrumuturi, garanții sau produse financiare. Până la 15% din finanțare poate fi utilizată pentru asistența tehnică acordată autorităților publice în vederea elaborării de proiecte. Echilibrul geografic va fi un criteriu important în procesul de selecție a proiectelor.
Parlamentul a adoptat amendamentul propus cu 582 voturi pentru, 27 împotrivă și 7 abțineri.
Background

Planul european de redresare energetică (PERE), care a fost lansat în 2009, îşi propune să stimuleze relansarea economică prin finanţarea de proiecte energetice, cum ar fi interconectori transfrontalieri pentru gaze și energie electrică, parcuri eoliene offshore, şi proiecte pentru captarea şi stocarea carbonului (CSC). În 2010, un total de 3.98 miliarde de euro a fost alocat pentru astfel de proiecte.
Parlamentul European a solicitat includerea eficienţei energetice şi a energiei regenerabile în PERE atunci când a fost propus pentru prima oară. Comisia Europeană a promis să ia în considerare acest lucru într-o etapă ulterioară, utilizând fondurile necheltuite până la sfârşitul anului 2010. Regulamentul modificat prevede o bază legală pentru acest lucru, altfel banii vor fi transferați la bugetele naţionale.
Ce va urma?

Legislația urmează să fie aprobată de Consiliu până la sfârșitul acestui an. Ca urmare a necesității urgente de soluționare a crizei economice, regulamentul ar trebui să intre în vigoare imediat după publicare în Jurnalul Oficial European.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *