2 iunie, Ziua Republicii Italiene

italia-steagItalienii au sarbatorit Ziua Republicii. Data de 2 iunie aniverseaza proclamarea Republicii ca urmare a optiunii exprimate de majoritatea participantilor la referendumul din 1946 care a avut ca tema alegerea viitoarei forme de guvernamant din peninsula. Cu aceeasi ocazie au fost alesi si reprezentantii Adunarii Constituente care s-au ocupat de elaborarea noii legi fundamentale, intrata in vigoare la 1 ianuarie 1948. Dupa 85 de ani de monarhie, Italia devenea Republica si familia regala Savoia se retragea in exil.

La Roma, ceremonie cu buget de criza

Tinand cont de actuala situatie economica, autoritatile italiene au hotarat sa taie din fondurile alocate ceremoniei de 2 iunie circa 400.000 de euro. Astfel, presedintele Republicii, Giorgio Napolitano impreuna cu primul ministru, Enrico Letta si reprezentantii senatului si a Camerei Deputatilor au asistat la o parada fara masini militare, fara cai si fara traditionalul show aviatic oferit de Frecce Tricolori.

Festivalul Italian din Romania

La Bucuresti, Ambasada Italiei a organizat o serie de evenimente, in contextul Festivalului Italian. Este vorba de un proiect de promovare prin conferinte si prin comercializarea excelentelor oenologice si gastronomice, dar si a celor din domeniul design-ului si al modei „made in Italy”.  Cele mai renumite vinuri au fost prezentate cu ocazia evenimentului „Emozioni dal Chianti” si, la fel de interesanta, este si campania de comercializare a unor produse cu specific italienesc in anumite lanturi de hipermarketuri din Romania. Proiectul prevede, de altfel,  si organizarea a mai multor intalniri culturale. Printre cele care au avut deja loc la Bucuresti se numera concertul lui Andrea Bocelli dar si spectacolul Nabucco de la Opera Nationala.

Festivalul va continua sa ofere spectacole si initiative in Bucuresti si in tara pana la sfarsitul lunii iunie.

Alexandru Padure

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.