2011 – an cu record negativ absolut de natalitate în România

În anul 2011 s-au născut, în România, doar 195.000 de copii, ceea ce reprezintă un record negativ de natalitate, din 1930 (primul an pentru care există date oficiale) încoace, conform Yahoo.ro, care citează Institutul Naţional de Statistică.

Prin comparaţie, potrivit Jurnalul Naţional, în anul 1967, când, datorită decretului 770 din 1966, care a interzis avorturile, s-a consemnat un record pozitiv al naşterilor, cifra nou-născuţilor a fost 527.764. Populaţia ţării era, în 1967, tot de 19 milioane de locuitori, ca şi în prezent, ceea ce înseamnă că rata natalităţii s-a prăbuşit la aproape o treime din cea de atunci, când era de 27,4 nou-născuţi la mia de locuitori.

Chiar şi în 1930, când populaţia României era de 18 milioane de locuitori, s-au născut 482.084 de copii.

Populaţia României s-a împuţinat cu aproape 4 milioane de persoane recenzate în ultimii 20 de ani, în condiţiile în care natalitatea nu a mai coborât niciodată, de la constituirea României moderne, sub cifra 210.000.

Cu o speranţă de viaţă la naştere medie de 70 de ani şi o rată a mortalităţii net superioară celei a natalităţii, populaţia ţării continuă să fie într-un declin abrupt. În 2010 au murit 260.000 de români, iar pentru anul trecut cifra trebuie să fie asemănătoare, în condiţiile în care nu s-au produs evenimente deosebite, care să influenţeze rata mortalităţii, într-un sens sau altul.

Prin urmare, dacă tendinţa de descreştere a ratei natalităţii se va accentua, este posibil ca populaţia României să se mai împuţineze cu un milion de suflete, la fiecare zece ani. Asta, fără a socoti fenomenul emigraţiei, despre care se prezumă că se va accentua, pe măsura adâncirii crizei şi cu condiţia ca pieţele muncii din statele UE şi alte ţări precum Canada, Australia etc să îşi deschidă mai larg porţile muncitorilor români.

Care sunt soluţiile României pentru a nu dispărea, ca naţiune aflaţi accesând Jurnalul Naţional.

Foto: angelicbaby.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.