306 milioane de euro din granturi SEE si norvegiene pentru reducerea decalajelor socio-economice intre Romania si UE

grantsIn cadrul unui eveniment, organizat marti, 29 octombrie la Bucuresti, de catre Ministerul Fondurilor Europene, in calitate de Punct National de Contact, impreuna cu reprezentanta diplomatica a Regatului Norvegiei in Romania, au fost, oficial, lansate granturile SEE si cele norvegiene.

Intalnirea a fost deschisa de ministrul fondurilor europene, care a salutat deschiderea tarilor donatoarea fata de Romania. Teodorovici a multumit, de asemenea, donatorilor pentru ca au inteles nevoile tarii noastre si pentru capacitatea de a aloca fonduri exact unde este nevoie.

Ministrul a amintit ca obiectivul programelor, finantate prin granturile SEE si cele norvegiene , este acela de a reduce decalajele economice si sociale intre Romania si statele UE. Suma se ridica la 306 milioane de euro, oferite de Islanda, Liechtenstein si Norvegia si distribuite, intre 2009 si 2014, pe 22 de programe active in domenii precum protectia mediului, justitie si afaceri interne, sanatate, cultura, cercetare. O remarca importanta s-a facut asupra programelor care urmaresc integrarea si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia de etnie roma.

Despre integrarea romilor a vorbit si E.S. Ambasadorul Regatului Norvegiei in Romania, doamna Tove Bruvik Westberg, in interventia Sa, precizand ca, recent, reprezentantii bilaterali au convenit realocare sumei de 55 de milioane de euro pentru facilitarea integrarii romilor, pentru combaterea saraciei, pentru proiecte legate de tratarea bolilor, precum TBC sau cancer. Eforturi sunt facute si pentru realizarea proiectelor in domeniul energiei regenerabile si pentru rezolvarea cazurilor de risc in care se afla tineri si copii. Reprezentantul diplomatic al Norvegiei a vorbit despre interesul si implicarea regatului, pentru reducerea disparitatilor Romaniei fata de UE, afirmand ca cele doua tari au creat un parteneriat puternic.

La eveniment au participat si reprezentanti ale companiilor publice si private, implicate in program, dar si autoritati si operatori, care au prezentat proiectele in care sunt implicati, explicand care sunt obiectivele acestora.
Teodorovici: ”Sa ne onoram angajamentul fata de UE”

Ministrul fondurilor europene a invitat operatorii de proiecte sa comunice cu institutia pe care o reprezinta si sa specifice, cu promptitudine, datele si obiectivele indeplinite. Teodorovici a precizat ca, doar asa, putem onora angajamentul luat in fata autoritatilor europene pentru a da credibilitate administratiei din Romania. La intalnirea a intervenit si ministrul Mariana Campeanu, care a apreciat desfasurarea programului si a manifestat deschiderea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și a Persoanelor Varstnice pentru atingerea obiectivelor comune.

 

Alexandru Padure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.