33% din totalul cercetătorilor europeni sunt femei

researchingÎn Europa, proporția cercetătorilor de sex feminin este în creștere, însă femeile continuă să fie subreprezentate în disciplinele și carierele științifice. Acesta este mesajul ultimei ediții a raportului „She Figures”, publicat de Comisia Europeană.

Femeile reprezintă numai 33% din totalul cercetătorilor europeni, 20% din numărul profesorilor universitari titulari și 15,5% din numărul șefilor de instituții de învățământ superior.

Potrivit raportului, femeile reprezintă aproximativ 40% din totalul cercetătorilor în sectorul învățământului superior, 40% în sectorul public și 19% în sectorul întreprinderilor. Deși în toate sectoarele numărul lor crește mai rapid decât cel al bărbaților (+ 5,1% în cazul femeilor, față de +3,3% în cazul bărbaților în perioada 2002-2009), femeile cercetători continuă să întâmpine mari dificultăți pentru ocuparea funcțiilor de decizie, ponderea lor în consiliile științifice și de administrație din întreaga UE fiind, în medie, de numai o femeie la doi bărbați.

În 2010, proporția femeilor în rândul studenților (55%) și al absolvenților de studii superioare (59%) a depășit-o pe cea a bărbaților, însă majoritatea doctoranzilor și a absolvenților de doctorat au fost bărbați (femeile reprezentând doar 49%, respectiv 46%). Mai mult, urcând mai sus în cariera academică, s-a constatat că femeile reprezentau 44% dintre cercetătorii cu doctorat de pe prima treaptă a carierei și doar 20% dintre cei aflați pe pozițiile de vârf. Subreprezentarea femeilor devine și mai frapantă în domenii precum știința și ingineria.

Promovarea egalității dintre sexe este una dintre prioritățile-cheie stabilite de Comisie pentru realizarea Spațiului european de cercetare (SEC). Comisia a solicitat statelor membre să elimine obstacolele care împiedică recrutarea, reținerea și avansarea în carieră a femeilor cercetători. De asemenea, Comisia urmărește să soluționeze problema inegalității dintre sexe la nivel decizional.

Sursa: ec.europa.eu
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.