Ministrul Dan Nica vrea să-i convingă pe români că sunt în siguranţă

de Dan CARBUNARU9 MARTIE 2009

Influenţarea percepţiei despre Interne se face prin discursuri şi filme cu mascaţi în acţiune

Ministrul de Interne a sărbătorit Ziua Femeii la sediul MAI. Aici, flancat de şefii de arme, Dan Nica a tras o primă linie în războiul cu infractorii de pe frontul din stradă. Acţiunea, codificată sugestiv de strategii ministerului „Strada 2009”, a început de câteva săptămâni. Ţinta principală – clanurile de interlopi, pe care ministrul îi vrea vizitaţi zilnic de poliţişti.

Duminică, Nica a spus într-o conferinţă că nu contează miile de infracţiuni constatate, nici cei 1.000 de infractori prinşi, ci percepţia cetăţeanului despre activitatea Internelor. Pentru influenţarea acestei percepţii, mii de poliţişti şi jandarmi au descins în ultimele două săptămâni în toate zonele cu probleme din ţară. Acţiunile au fost declanşate  la nivel naţional pe data de 18 februarie.

„Era nevoie de o acţiune  în forţă care să restabilească încrederea că avem controlul asupra străzii şi asupra mediului infracţional”. Nica şi-a expus discursul foarte atent la cuvintele folosite. Fiecare idee era dublată de imagini din războiul trupelor speciale cu interlopii peste care intrau în casă. Clipurile rulau proiectate pe un panou uriaş, atârnat deasupra mesei la care trona şefimea din minister. Probabil pentru a-i convinge pe jurnaliştii sceptici că acţiunile poliţiei sunt „pe bune”. Vorbea ministrul de fermitate, pac, un berbece purtat pe braţe de mascaţi făcea ţăndări o uşă metalică. Insista Nica pe siguranţa cetăţeanului, imediat câţiva infractori cădeau în genunchi, implorând, parcă, îndurare de la nemiloşii în uniforme care îi încătuşau.

„Ordinea şi siguranţa să fie o acţiune care să se desfăşoare în permanenţă, în orice moment, astfel încât omul să poată să plece acasă în siguranţă, la serviciu, soţiile noastre, mamele noastre să poată să iasă pe stradă, copiii să poată pleca şi să se întoarcă în siguranţă de la şcoală”, explică ministrul.

Serviciul Secret al Internelor a primit ordin să caute informaţii despre interlopii cu săbii sau cuţite. „Am cerut  ca acţiunea în privinţa celor care utilizează şi deţin ilegal arme, arme albe, să fie un lucru pe care să îl avem ca prioritate. Avem informaţii, am cerut Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă ca aceste informaţii să fie cu precădere furnizate Poliţiei Române, astfel încât ei să meargă şi să facă descinderile peste tot  unde există informaţii că cineva deţine ilegal arme de foc, arme nonletale sau arme albe, aceste lucruri să fie considerate priorităţi ale Poliţiei”, spune ministrul.

Interlopii trebuie vizitaţi zilnic de poliţişti şi jandarmi. „Măsurile pe care le-am dispus sunt ca aceste patrule mixte, Poliţie-Jandarmerie, de intervenţie în zonele cu o criminalitate crescută, să fie o acţiune la un nivel cu totul şi cu totul deosebit. Am cerut Poliţiei şi Jandarmeriei ca acolo unde au date şi fapte că acţionează clanuri de interlopi, această acţiune să aibă un caracter zilnic”, a decretat Dan Nica.

„Nu cele câteva mii, zeci de mii de infracţiuni, aproape o mie de infractori prinşi în acţiunea «Strada», ci redarea încrederii şi sentimentului de siguranţă al românului când merge pe stradă. Acest lucru l-am transmis tuturor şefilor de la Bucureşti, Botoşani, Arad, Brăila şi peste tot. Cine îşi face treaba în Ministerul de Interne rămâne, cine nu pleacă”, a ameninţat Nica. „Nu voi avea nicio ezitare să schimb sau să dau afară orice persoană, indiferent de rangul sau de poziţia pe care o deţine în structurile de aplicare a legii, în situaţia în care constat că nu îşi face treaba”, a încheiat ministrul.

articol publicat in ziarul Gandul

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.