60% dintre români cred în deochi, 47% în clarvăzători, 23% în extratereştri

Peste 90 la sută dintre români cred că există Dumnezeu, dar, în acelaşi timp, 60% cred şi în deochi, 47% în prezicători, tămăduitori sau clarvăzători, 25% în astrologie sau horoscop şi 23% în extratereştri, potrivit unui studiu al Fundaţiei Soros România.

Cercetarea “Religie şi comportament religios” a fost realizată de Fundaţia Soros România, în luna iunie, fiind chestionate peste 1.200 de persoane.

Astfel, 60% dintre respondenţi cred în deochi, 47% cred în oameni cu puteri speciale, cum ar fi prezicătorii, tămăduitorii sau clarvăzătorii, 25% cred în astrologie sau horoscop, iar 23% în extratereştrii.

În acelaşi timp, 88% dintre respondenţi cred în existenţa sufletului şi 87% cred în păcat sau în existenţa raiului.

“Cei mai mulţi dintre români cred în numeroase aspecte care provin din creştinism sau au legătură cu acesta, de la suflet (88%), păcat (87%) sau rai (79%) şi până la viaţa de după moarte (63%) sau judecata de apoi. Mai puţini dintre respondenţi, dar în continuare un număr semnificativ, cred şi în existenţa unor fenomene sau ritualuri care nu au nicio legătură cu creştinismul”, potrivit autorilor cercetării.

Totodată, 53% dintre cei chestionaţi au răspuns că întotdeauna se închină când trec prin dreptul unei biserici, 68% că primesc în casă preotul cu botezul, 48% că nu muncesc în zilele de sărbătoare, dar doar 15% au spus acelaşi lucru despre a cere un sfat preotului atunci când au un necaz, în timp ce 35% nu o fac niciodată.

“Este destul de des întâlnit obiceiul de a sfinţi lucrurile de uz îndelungat, precum casa şi maşina, lucru pe care îl fac întotdeauna 31% dintre români şi adesea alţi 24%, care nu are legătură cu dogma creştină, decât cel de a posti în zilele obişnuite de post (altele decât cele de dinaintea marilor sărbători), un comportament recomandat de biserică”, mai arată autorii studiului.

La întrebarea “Indiferent dacă mergeţi sau nu la biserică, aţi putea spune că sunteţi…”, 77% dintre respondenţi au completat “o persoană credincioasă”, 15% au răspuns “nu sunt o persoană credincioasă” şi doar pentru 1% răspunsul a fost “un ateu convins”.

Sursa articol: gandul.info

Sursa foto: cancan.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *