9 din 10 site-uri de vânzări verificate în România, conforme cu legislația UE privind protecția consumatorilor

computerComisia Europeană (CE) a anunțat luni că, în urma acțiunilor de control și verificare ale statelor membre și coordonate de serviciile sale, un număr de 116 site-uri care comercializează jocuri digitale, cărți, materiale video și muzică au fost aliniate la legislația UE privind protecția consumatorilor, patru dintre ele fiind din România.

‘Mă bucur că această verificare minuțioasă a abordat câteva dintre cele mai importante aspecte legate de descărcarea conținuturilor digitale. Acum un an, peste 50% dintre site-uri nu erau în conformitate cu legislația, ceea ce este inacceptabil. Această cifră a scăzut la 20% și se preconizează obținerea unor rezultate și în continuare. Este vorba de un progres semnificativ, dar voi continua eforturile pentru a obține îmbunătățirea situației’, a declarat comisarul european pentru protecția consumatorilor, Neven Mimica.

Verificarea site-urilor a avut loc mai întâi în vara anului 2012, fiind vizate 330 de site-uri, dintre care s-a dovedit că 172 nu respectau legislația UE în materie de protecție a consumatorilor. După ce societățile în cauză au intrat în contact cu autoritățile naționale pentru adaptarea acestor site-uri la cerințele legislative, 116 site-uri au fost modificate corespunzător, 45 fac obiectul unor verificări ulterioare și două s-au desființat. Ca urmare a acestei intervenții din partea autorităților competente din statele membre ale UE, 80% din cele 330 site-uri sunt acum conforme cu legislația UE de protecție a consumatorilor, notează CE într-un comunicat.

În România s-au verificat în 2012 zece site-uri care comercializau jocuri digitale, cărți sau materiale video și muzicale, dintre care cinci s-au dovedit a fi neconforme cu reglementările UE în domeniu. În urma verificării efectuate la 9 octombrie 2013, un singur site de profil din România figurează în categoria ‘site-uri care fac obiectul unor proceduri ulterioare, cu nereguli minore sau care nu mai sunt în funcțiune’, ceea ce înseamnă că 90% dintre acestea sunt conforme din acest punct de vedere.

Ce s-a verificat mai exact?

Paginile de internet au fost verificate pentru a stabili dacă informațiile privind principalele caracteristici ale produselor sunt ușor accesibile și nu sunt „scrise cu litere mici”; dacă paginile de internet au furnizat adrese de e-mail la care pot fi adresate întrebări sau plângeri; precum și, pentru a vedea dacă paginile de internet includ termeni și condiții echitabile. Principalele probleme constatate au fost următoarele:

  • clauze contractuale abuzive prin care se elimina dreptul consumatorilor de a introduce acțiuni în justiție sau se refuza consumatorilor un drept la despăgubiri în cazul în care produsele nu funcționează;
  • Informații neclare cu privire la dreptul de retragere: datorită specificității conținuturilor digitale descărcate, comercianții sunt obligați să informeze consumatorii înainte de cumpărare că nu vor avea posibilitatea de a anula o descărcare odată ce aceasta a fost inițiată — acest lucru nu a fost valabil în cazul a 42% dintre paginile de internet verificate.
  • Lipsa unor informații obligatorii privind identitatea comerciantului, în special adresa de e-mail a acestuia, privându-i pe consumatori de un canal efectiv de contact.

Sursa: Comisia Europeana

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.