A început bătălia pentru fondurile europene. Comisarul UE pentru Buget: ”A devenit un sport extrem să faci un buget în condiții de criză”

Statele din Europa de Vest vor să taie sume importante din viitorul buget al UE. Estul ripostează şi pregăteşte un „scut antiausteritate“, scrie Adevarul în ediția electronică.

Statele membre bogate, care contribuie la bugetul Uniunii Europene cu sume mai mari decât cele pe care le primesc, susţin că, pe timp de criză, când toate guvernele Europei fac reduceri, şi bugetul UE (în exerciţiul 2014-2020) trebuie să urmeze aceeaşi tendinţă. Sumele cele mai mari ale bugetului UE merg pe agricultură şi fondurile structurale aproape 80% din total.

În timp ce ţările din Europa de Vest vor să taie bugetul propus de Comisia Europeană, de cealaltă parte, România și încă 11 aliaţi (statele membre UE beneficiare ale politicii de coeziune) plus Croaţia (stat candidat la aderare) susţin propunerea Executivului UE.

Astfel România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovenia, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Malta, Grecia, Portugalia şi Croaţia susţin că nivelul bugetul UE propus de Executivul de la Bruxelles este „minimum necesar”.

În propunerea Comisiei Europene, bugetul politicii de coeziune este deja îngheţat la nivelul anului 2013. Cele 12 state membre susţin că bugetul pentru fondurile structurale a fost practic redus de la 354 miliarde de euro în actualului exerciţiu financiar (2007 – 2013) la 336 miliarde de euro în perioada 2014-2020.

Cele 12 state membre împreună cu Croaţia sunt de părere că reducerile la nivelul bugetului UE, trebuie făcute la toate capitolele şi instrumentele UE, şi nu doar în ceea ce priveşte politica de coeziune.

Conform ministerului român al Afacerilor Europene, ţările beneficiare ale politicii de coeziune vor avea săptămâna aceasta noi discuţii pe această temă.

Vesticii, conduşi de nemţi – principalul contributor la bugetul UE, au format grupul „the friend of better spending” – grupul celor care doresc ca bugetul UE să fie mai bine cheltuit. Ţările din acest grup doresc să scadă contribuţiile naţionale la bugetul viitor al UE cu 100 de miliarde de euro.

„A devenit un sport extrem să faci un buget în condiţii de criză”, a declarat comisarul UE pentru Buget, polonezul Janusz Lewandowski ,atunci când a anunţat bugetul pe anul viitor al UE.

„Mă aştept ca, la nivelul grupului de state care susţin reducerea bugetului UE, să apară astfel de argumente, legate de rata mică de absorbţie. La ultima discuţie în cadrul consiliului acest subiect nu a mai apărut”, a declarat, pentru „Adevărul”, Leonard Orban, ministrul pentru Afaceri Europene.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  wickedfire.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to A început bătălia pentru fondurile europene. Comisarul UE pentru Buget: ”A devenit un sport extrem să faci un buget în condiții de criză”

  1. Maria 03/05/2012 at 16:19

    Ca o sanctiune pentru Romania ar trebui sa se acorde pentru dupa 2014 tot atatea fonduri cat a putut cheltui pana-n 2013. De ce va tot agitati ca vreti mai mult? Ati incheiat vreun acord cu bancile ca beneficiarii de fonduri europene sa fie cofinantati? Vorbiti din brosuri, din pliante, din reviste sau din carti. Eu, si ca mine multi altii, am obtinut aceste fonduri, atat cat a trebuit proiectului meu, fiecare a obtinut in functie de marimea proiectului, si cu toate astea, proiectul pentru care am obtinut aceste fonduri creeaza 9 locuri de munca. Bancile nu asta te intreaba, daca creezi locuri de munca, bancile nu-ti deschid nici macar proiectul, se uita la tine ca la un infractor care vrea sa le fure banii desi acesti bani sunt de la BEI, BERD. Sunt functionari ai bancilor care habar nu au de unde vin banii de cofinantare. La CEC Obregia mi s-a spus ca ei dau cofinantari din fonduri proprii. Sa te sufoci nu alta! Am pierdut un an din implementare batand la usa tuturor bancilor pe care le-am gasit pe site-ul BEI si BERD ca primind fonduri de la acestea pentru cofinantarea proiectelor europene si nici un ofiter de credit nu a dat curs solicitarilor mele; si ca mine cati or fi??!! Aici se blocheaza fondurile europene stimati conducatori ai acestui minister, ceea ce faceti dumneavoastra, ceea ce vorbiti si mai ales ceea ce ne replicati sunt vorbe care fac obiectul salariului pe care-l luati lunar nicidecum ca ati ajuta un bemneficiar. Si atunci la ce va trebuie asa de multe fonduri?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.