Accesul liber la rezultatele activităţii de cercetare va stimula capacitatea de inovare a Europei

Comisia Europeană a prezentat unele măsuri pentru îmbunătăţirea accesului la informaţiile ştiinţifice produse în Europa, conform unui comunicat de presă.

Un acces mai extins şi mai rapid la documente şi date ştiinţifice va permite cercetătorilor şi întreprinderilor să profite cu mai multă uşurinţă de rezultatele activităţii de cercetare finanţate din fonduri publice.

Acest lucru va stimula capacitatea de inovare a Europei şi va oferi cetăţenilor un acces mai rapid la avantajele oferite de descoperirile ştiinţifice, în timp ce Europa va beneficia de un randament sporit al investiţiilor sale de 87 de miliarde de euro pe an în cercetare şi dezvoltare.

Ca primă etapă, în cadrul programului UE de finanțare a cercetării și dezvoltării pentru 2014-2020 „Orizont 2020”, Comisia va generaliza posibilitatea de a avea acces liber la publicațiile științifice. Începând din 2014, toate articolele realizate cu finanțare prin programul Orizont 2020 vor trebui să fie făcute accesibile:

  • fie imediat, de către editor, care le va pune la dispoziție online (așa-numitul acces liber de tip „Gold”); costurile de publicare anticipate pot fi eligibile pentru rambursare de către Comisia Europeană, sau
  • fie de către cercetători, în cel mult șase luni după publicare (12 luni pentru articole în domeniul științelor sociale și umaniste), prin intermediul unor arhive cu acces liber (acces liber de tip „Green”).
Comisia recomandă, de asemenea, statelor membre să adopte o abordare similară cu privire la rezultatele activității de cercetare finanțate în cadrul programelor lor interne. Obiectivul este ca, până în 2016, 60% din articolele de cercetare finanțate din fonduri publice europene să fie disponibile în regim de acces liber.

Mai multe informații aici.

Foto: xenon-54.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *