Acordul de parteneriat transpacific (TPP), semnat de 12 țări

TPP-FlagsAcordul de parteneriat transpacific (TPP), care este de așteptat să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume, a fost semnat joi de cele 12 țări partenere în cadrul unei ceremonii în Noua Zeelandă, informează AFP, potrivit Agerpres.

TPP vizează să îndepărteze barierele din calea comerțului și investițiilor între membrii săi, dintre care SUA și Japonia, care reprezintă 40% din economia mondială.

Acordul a fost semnat de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA și Vietnam, acoperind în jur de 40% din economia mondială.

Pentru a intra în vigoare, el trebuie ratificat în termen de doi ani de parlamentele naționale și în special de Congresul SUA unde există o ostilitate tot mai mare, în special în această perioadă de campanie prezidențială.

Țările din cadrul TPP reprezintă aproape 40 la suta din PIB-ul global și aproximativ o treime din comerțul mondial şi prin liberalizarea comerţului dintre acestea va aduce beneficii economice importante, câștigurile de bunăstare anuale pentru economia mondială se vor ridica la 104.3 miliarde dolari până în 2025.

Președintele Barack Obama a salutat semnarea de către Statele Unite și 11 țări a acordului de liber schimb transpacific (TPP), cerând Congresului SUA să ratifice acest text “cât mai repede posibil”. Textul semnat “va consolida leadershipul nostru în străinătate și va sprijini locurile de muncă aici în Statele Unite”, a garantat Obama într-un comunicat, conform sursei citate.

.

.

One Response to Acordul de parteneriat transpacific (TPP), semnat de 12 țări

  1. Pingback: Barack Obama: Acordul TPP permite SUA, și nu Chinei, să scrie regulile comerțului mondial | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.