Adam Michnik, in Der Spiegel: Romania este condusa in continuare de fosti securisti

Adam MichnikRomania este condusa in continuare de fosti securisti, iar riscul instalarii unui regim autoritar la putere in tara noastra este chiar mai mare decat in Ungaria, considera politologul polonez Adam Michnik, intr-un interviu acordat presei germane, scrie Ziare.com.

“In Europa de Est exista o mare aplecare spre libertate, dar nu exista traditii si obiceiuri democratice. Noi, oamenii care locuim acolo, suntem copii ilegali, creatiile comunismului”, spune cunoscutul scriitor polonez Adam Michnik, intr-un interviu acordat Der Spiegel.

Regimurile autoritare reprezinta un pericol pentru toata Europa de Est, spune fostul disident polonez . Intr-un interviu pentru publicatia germana amintita, citata de Deutsche Welle, el spune ca in acest moment, pericolul unui regim autoritar pare a fi mare in Ungaria, chiar daca, in opinia sa, Bulgaria si Romania sunt candidate ideale.

Referindu-se la fostele servicii secrete ale tarilor din Est, publicatia germana spune, de pilda, ca in Romania inca se afla in fruntea tarii fosti angajati ai Securitatii. Cum sa traiesti intr-o comuntate in care fostii opresori sunt mult mai bine reprezentati decat victimele lor?, intreaba Spiegel.

“Dumneavoastra spuneti ceea ce eu spuneam despre vechea Germanie Federala: ‘este plina de nazisti!’. Dar acestia erau fosti nazisti. E drept ca Romania a fost o tara orwelliana, iar Securitatea era peste tot.

Toate tarile care s-au aflat sub dictatura se confrunta cu aceeasi problema, acest lucru fiind valabil si pentru state ca Portugalia si Spania. Dar acesta nu este un motiv pentru a se duce o lupta anticomunista de tip apartheid”, conchide scriitorul.

Sursa: Ziare.com
F
oto: wikimedia.commons (Stephan Röhl)

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *