Aderarea Croaţiei la UE, aprobată cu 66% din voturi, după numărătoarea preliminară a buletinelor

Croaţii au aprobat, duminică, aderarea ţării la UE dar rata de participare a fost foarte scăzută la acest referendum considerat “crucial” de autorităţile croate, informeaza Mediafax.ro.

Aderarea la UE a fost votată de 66 la sută dintre alegători, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea voturilor din 99 la sută dintre cele 6.750 de secţii de votare deschise, a anunţat Comisia Electorală.

De acum, Tratatul de Aderare pe care Croaţia l-a semnat în decembrie urmează să fie ratificat de fiecare dintre cele 27 de state membre UE în vederea aprobării integrării sale în blocul european, prevăzută pentru 1 iulie 2013.

Declarațiile președintelui Barroso și ale președintelui Van Rompuy, cu privire la rezultatul referendumului de aderare la UE din Croația:

”Ne bucurăm de rezultatul pozitiv al referendumului privind aderarea Croației la UE. Prin acest vot, cetățenii Croației și-au dat acordul cu privire la integrarea europeană. Felicităm Croația și poporul său pentru alegerea făcută: statutul de membră UE va deschide noi oportunități pentru ei și îi va ajuta să asigure stabilitatea și prosperitatea națiunii lor. Cu acest mandat popular, guvernul croat își poate finaliza acum pregătirile rămase pentru aderare. Așteptăm un proces de ratificare liniștit al Parlamentului croat, precum și din partea parlamentelor tuturor statelor membre UE, astfel încât Croația să devină cel de-al 28-lea membru UE la 1 iulie 2013. Viitoarea aderare a Croației trimite un semnal clar pentru întreaga Europă de Sud-Est. Aceasta arată că, prin curaj politic și prin reforme determinate, aderarea la UE poate fi posibilă. Votul pozitiv de astăzi este, prin urmare, o veste bună pentru Croația, o veste bună pentru regiune și o veste bună pentru Europa”.

Mai multe detalii gasiti aici.

Sursa articol: Mediafax.roec.europa.eu
Sursa foto: eikaiwaphone.typepad.jp

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Aderarea Croaţiei la UE, aprobată cu 66% din voturi, după numărătoarea preliminară a buletinelor

  1. Pingback: Revista presei 23 ianuarie 2012 | studenteu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *