Aderarea la Schengen: PDL – trebuie sa primeze ratiunea. PSD: Următorul pas pentru a ne apropia de Schengen ar fi schimbarea Guvernului

Cu doar doua zile inainte de intalnirea Consiliului JAI, care va trebui sa voteze aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, europarlamentarii romani au pareri impartite. In timp ce PDL spera inca intr-o decizie pozitiva, reprezentantii PSD si PNL sunt convinsi ca aderarea nu va avea loc. Iata ce au declarat cei trei europarlamentari, in interviurile acordate pentru caleaeuropeana.ro:

 

Petru Luhan, europarlamentar PDL: Olanda trebuie sa se alinieze celorlalte state membre si sa voteze aderarea Romaniei la Schengen

Nu putem face o politică europeană cu orgolii și răzbunări. România îndeplinește condițiile de aderare la Spațiul Schengen, în unele domenii chiar mai bine decât unele state membre. Trebuie să primeze rațiunea, iar criteriile nu trebuie schimbate în timpul jocului. Am avut discuții în Parlamentul European, în Comisia de Libertăți Civile, Olanda trebuie să se alinieze celorlalte state membre și să voteze pozitiv. Chiar și Franța acceptă că îndeplinim condițiile. Din păcate, Olanda are această poziție pentru că este condusă de un guvern de extremiști. Argumentele lor nu au de-a face cu valorile europene și chiar și ei știu că îndeplinim criteriile tehnice. Guvernul olandez nu este pro-european. 22 septembrie reprezintă un moment crucial. Trebuie să știm ce se întâmplă dacă nu avem unanimitate în Consiliul JAI? Vom avea o altă dată, va fi o amânare, vor fi alte condiții? Mai este timp până atunci, până la momentul deciziei. Există speranța ca și Olanda să înțeleagă că trăim într-o comunitate.

Problema TIR-urilor din Olanda nu are legătură cu Schengen-ul. Avem deja experiența bacteriei ecoli. Este foarte bine că autoritățile analizează în detaliu dacă avem de-a face cu o bacterie care s-ar putea răspândi în țară. Dacă nu se va dovedi acest lucru, mărfurile vor obține un aviz favorabil.

Ramona Manescu, europarlamentar PNL: Este foarte posibil sa ne fie blocata aderarea

Olandezii se leagă de reforma în justiție, iar noi știm că nu am făcut nimic. Un alt argument este legat de producție, care este un alt punct slab al nostru. Este foarte posibil să ne fie blocată aderarea la Schengen. Demonstrațiile de forță, cum au fost cele cu tirurile de flori din vamă, ca să le arătăm că facem controale corecte sunt inutile. Nu convingem pe nimeni asa ca instituțiile funcționeaza bine. Cred că olandezii își vor menține poziția și nimeni nu îi poate forța să facă altfel.

 

Catalin Ivan, europarlamentar PSD: Următorul pas pentru a ne apropia de Schengen ar fi schimbarea Guvernului

Nu cred că avem șanse pentru că nu s-a întîmplat nimic special, în ultima vreme, în romania. Politica externa nu s-a îmbunătățit. Cu ce țări cu care aveam relații externe proaste am îmbunătățit raporturile? Spania a arătat, prin măsurile luate, că nu este bucuroasă ca România să intre în Schengen. Aceeași politică dezastruoasă e valabilă ca și acum șase luni. Următorul pas pentru a ne apropia de Schengen ar fi schimbarea Guvernului. Nu cred că PDL și actuala guvernare pot atinge cel mai important obiectiv al nostru după aderarea la Uniunea Europeană. Nu pot să facă mai mult. Un Guvern USL, cu un alt președinte ar putea să facă posibilă aderarea României la Schengen.

Aderarea, transata de ministrii de Interne, pe 22 septembrie

Miniştrii statelor UE care participă la Consiliul JAI programat pentru 22 septembrie vor relua în discuţie problema aderării României şi Bulgariei la Schengen, conform deciziei adoptate la precedentul Consiliu, din luna iunie, potrivit agendei oficiale, relatează agentia Mediafax, citata de Romania Libera.

Proiectul de concluzii adoptat, la 9 iunie, la precedentul Consiliu JAI menţiona că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen va fi reluat “cât mai curând cu putinţă, dar nu mai târziu de septembrie 2011”.

Potrivit acestora, menţiunea făcută în concluzii înseamnă că “se va lua din nou în discuţie subiectul aderării”, fără a face obligatorie şi stabilirea unei date.

Pe de altă parte, sursele mai precizează că în concluzii se arată că “evaluarea celor două state a fost finalizată”. Parlamentul European şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi a cerut guvernelor europene să nu ţină cele două ţări “ostatice ale discursului populist”, potrivit europarlamentarului conservator portughez Carlos Coelho.

Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a cărui ţară deţinea la acel moment preşedinţia semestrială a UE, a declarat, la 9 iunie, că una dintre propunerile privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen vizează eliminarea controalelor pe aeroporturi în 2011, iar la frontiera maritimă şi terestră mai târziu, în 2012.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 23 iunie, la B1 TV, că, dacă vrea, România poate intra în Spaţiul Schengen “cel puţin parţial” anul acesta, şeful statului indicând ca orizont de timp luna octombrie.

“Dacă vrem, cel puţin parţial intrăm”, a spus preşedintele, referindu-se la aderarea României la Spaţiul Schengen.

Întrebat dacă această aderare parţială se referă doar la frontierele aeriene, şeful statului a precizat : “Poatecu mai bine”. El a indicat ca orizont de timp pentru aderarea la Schengen luna octombrie.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, marţi, la Alba Iulia, că România are 99 la sută şanse să adere la Spaţiul Schengen, precizând că ţara îndeplineşte toate condiţiile impuse.

“Noi trebuie să strângem rândurile pentru că în 21-22 septembrie vom fi prezenţi ca reprezentanţi ai României la Bruxelles pentru a susţine cauza României de aderare la Spaţiul Schengen, cauză pe care sper să o soluţionăm aşa cum ne dorim cu toţii, şi anume aderarea României la Spaţiul Schengen în anul 2011”, a spus Igaş.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.