Adevarul: Cât a folosit României Consiliul JAI pentru Schengen

Propunerea franco-germană care cere Bruxelles-ului folosirea migraţiei ca motiv de închidere a graniţelor interne, în cadrul Schengen, a fost criticată de multe ţări din UE, scrie Adevarul.ro.

Ministrul de Interne francez, Claude Guéant, a pledat, ieri, la reuniunea consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne), la Luxemburg, pentru posibilitatea ca un stat membru să-şi poată închide graniţele naţionale în cazul unor presiuni ale migraţiei. Însă faptul că această solicitare este făcută în timpul campaniei electorale din Franţa a fost primită reţinut de alte ţări UE.

Guéant şi omologul său german Hans-Peter Friedrich au trimis recent o scrisoare preşedinţiei daneze a UE prin care au cerut ca reforma Schengen să fie introdusă pe agenda Consiliului JAI de ieri. Preşedintele Sarkozy avertizase recent că vrea un acord pe acest subiect în termen de 12 luni şi a avertizat că, în caz contrar, Franţa ar putea ieşi din Schengen. „Mai avem doar unsprezece luni”, a spus ieri Guéant, citat de AFP, care a adăugat că preşedinţia daneză a UE ar putea veni cu un acord politic pe acest subiect până la sfârşitul mandatului său, adică iunie anul acesta.

În ecuaţia naţionalismului european care creşte tot mai mult în UE pe fondul crizei economice, România ar avea de câştigat pentru obiectivul de aderare la Schengen, susţin o parte din europarlamentarii români. „Nu are nicio legătură scrisoarea franco-germană. Ba dimpotrivă, în anumite privinţe ne poate ajuta. O dată ce statele membre au un mecanism de apărare contra fluxurilor migratorii şi pot pune controale la propriile frontiere, este mai uşor pentru România şi Bulgaria să intre în Schengen”, apreciază europarlamentarul PDL, Marian Jean Marinescu.

Ceea ce ne dă însă în continuare emoţii este tot Olanda. Şi nu actualul guvern, ci căderea lui. Mai sunt şanse ca în septembrie România şi Bulgaria să primească undă verde cu aderarea în etape, după ce Guvernul de la Haga a căzut din cauza extremiştilor de dreapta? “Şanse încă există. Nu este bine că alegerile sunt în septembrie, dar, ţinând cont că deja un angajament este făcut, sub MCV, dacă raportul pe Justiţie va fi pozitiv, atunci s-ar putea ca Olanda să deblocheze aderarea. Era însă mai bine să avem acelaşi guvern cu care deja am discutat. În perioade de alegeri, fiecare încearcă să se agaţe de tot felul de teme”, a adăugat Marinescu. El a mai precizat că autorităţile de la Haga ar putea anunţa o poziţie finală pe Schengen, în chestiunea extinderii cu România şi Bulgaria, în luna iulie.

Citeşte aici articolul integral.

Foto: gandeste.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *