Adevarul.ro: Cu ce rămâne UE după ultimul summit

25 de state UE din 27 au fost de acord cu pactul fiscal ce va impune disciplina nemţească în bugetele Europei. Summitul lasă în urmă mai multe întrebări decât rezolvări, scriu jurnaliștii publicației electronice Adevarul.

Luni noaptea, liderii europeni au terminat surprinzător de devreme summitul. Ultimele reuniuni s-au prelungit până târziu în noapte sau chiar până spre dimineaţă. Neobişnuită a fost şi armonia pe care au afişat-o liderii europeni. Premierul britanic David Cameron a dat mâna cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, în faţa camerelor, Angela Merkel a dat înapoi cu criticile la adresa Greciei. Multe din marile întrebări au rămas însă nerezolvate, ceea ce s-a reflectat pe pieţele financiare – dobânzile la care se împrumută statele din sudul Europei au crescut, iar euro a scăzut în raport cu dolarul.

Pactul fiscal a fost aprobat de 25 din cele 27 de membre UE. Marea Britanie şi-a menţinut opoziţia, cum era de aşteptat. Mai puţin aşteptată era aşteptată opoziţia Cehiei, care a invocat motive constituţionale pentru a nu semna. Noul tratat va înăspri regulile referitoare la derapajele bugetare şi va impune sancţiuni cvasiautomate.

O altă problemă, care a dus la tensiuni între Franţa şi Polonia, cea a participării statelor noneuro la reuniunile Eurozonei, şi-a găsit o rezolvare pe jumătate. Statele care nu au adoptat încă moneda unică vor participa ca observatori la aceste reuniuni. Însă doar la unele dintre ele. Întâlnirile Eurozonei vor avea diverse configuraţii: doar 17 state (membrele Eurozonei), 23 (semnatarele pactului Europlus), 25 (semnatarele noului pact), 27 (toate statele UE) sau 28 (cele 27 plus Croaţia, care va deveni membră UE), scrie “The Economist”, potrivit Adevarul.ro.

Liderii Europei au încercat să dea şi semnale pozitive, odată cu discuţiile despre redirecţionarea fondurilor UE necheltuite către un plan privind creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Concluzia: UE va decide ulterior cum să folosească cele 82 de miliarde de euro (fondurile UE necheltuite din perioada 2007-2013). O parte din aceşti bani ar putea fi folosiţi pentru crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri. Deocamdată, discuţiile s-au concentrat pe relaxarea regulilor privind piaţa muncii, eliminarea birocraţiei pentru mediul de afaceri şi promovarea inovaţiei, relatează Reuters. La sfârşit a fost adoptată o declaraţie.

Cu toate acestea, cancelarul german, principalul promotor al noului tratat, l-a lăudat ca fiind un mare succes.  Mulţi alţii însă, sunt de altă părere. “Este o diversiune importantă”, spune un diplomat citat de “The Economist”. “S-a transformat dintr-un document nociv într-unul inutil”,  potrivit unui europarlamentar. Chiar şi Mario Monti, premierul italian, l-a catalogat drept unul “decorativ”.

Nici ironiile nu au lipsit. Înainte de summit, Sarkozy spunea că Marea Britanie a rămas fără industrie, Cameron a replicat, după summit, că aşteaptă cu mare interes băncile franceze care se vor reloca după ce Sarkozy va impune taxa pe tranzacţii financiare.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa foto: yearof1989.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *