Adevarul.ro: Cum a fost Grecia ajutată de un gigant bancar să-şi ascundă datoriile

Pentru a îndeplini condiţiile de aderare la zona euro, Grecia şi-a ascuns ani la rând datoriile uriaşe şi a minţit în legătură cu deficitul bugetar. A primit ajutorul grupului bancar Goldman Sachs printr-o operaţiune care, în final, a ajuns să coste statul 5,7 miliarde de euro – pentru ascunderea unei datorii de 2,8 miliarde, informează publicația electronică Adevarul.

Atunci când a publicat cartea „The Devil’s Derivater“, Nick Dunbar punea pe jar întreaga lume, iar UE se arăta şocată de practicile frauduloase la care a apelat Grecia pentru a-şi ascunde adevărata situaţie a finanţelor publice.

Acum, pornind de această carte, BBC l-a trimis pe Dunbar înapoi la Atena pentru a vedea cum s-au petrecut, de fapt, lucrurile. În reportajul „Cum a ajutat Goldman Sachs Grecia să-și ascundă datoria“, Dunbar vorbeşte cu mai mulţi oficiali care, până acum, au păstrat tăcerea în legătură cu aceste operaţiuni.

Goldman Sachs a apelat swap-uri, un instrument financiar folosit pentru protejarea de riscuri.

Acesta spune din start că i s-a interzis să vorbească despre acest afacerea cu Goldman Sachs, care presupunea un swap dintre un guvern și o bancă.

Continuarea articolului, AICI.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  blurblawg.typepad.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *