Adevarul.ro: Cum au boicotat acum cinci ani PSD şi PNL referendumul

USL condamnă decizia PDL de a boicota referendumul, dar în urmă cu cinci ani milita pentru neprezentarea românilor la referendumul pentru introducerea votului uninominal, arată cotidianul Adevarul în ediția electronică.

În anul 2007, preşedintele Traian Băsescu anunţa organizarea unui referendum care se suprapunea cu alegerile pentru Parlamentul European. O astfel de decizie era luată întrucât Parlamentul tărăgăna adoptarea legii de introducere a votului uninominal. Traian Băsescu le dădea termen parlamentarilor ca până la finalul sesiunii parlamentare legea electorală privind votul uninominal să fie adoptată.

„Ce ştiu cu certitudine este că, în lipsa unei legi electorale care să introducă votul uninominal, până cu 30 de zile înainte de alegerile europarlamentare (pe 25 octombrie – n.red.), voi emite decretul de organizare a unui referendum în aceeaşi zi cu europarlamentarele, prin care să se introducă votul uninominal”, declara Traian Băsescu la acea vreme.

Decizia lui Băsescu de a organiza un referendum prin care să consulte populaţia în legătură cu introducerea votului uninominal a agitat spiritele în rândul PSD şi PNL. Aceştia îl acuzau pe preşedinte că, prin luarea unei astfel de decizii, caută pretexte pentru a face campanie electorală în favoarea PD, pentru Parlamentul European. Nemulţumirea social-democraţilor şi liberalilor a luat forma deciziei de a boicota referendumul.

Eu aş recomanda să nu se facă referendum împreună cu alegerile şi chiar aş recomanda boicotarea referendumului, dacă domnul Basescu ţine cu tot dinadinsul. Eu personal nu voi vota la referendum”, declara Ion Iliescu.

„La referendumul lui Băsescu nu mă duc. Dezbaterile trebuiau să se facă altfel, cred că miza este alta, dar nu vreau să fac politică aici“, afirma Adrian Năstase.

Citește și  Traian Băsescu: Neprezentarea la vot poate fi mai valoroasă. Nu sunt laş, acţionez în interesul naţional

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  newsalertmediacenter.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.