Adevarul.ro: Spania își forţează băncile să fuzioneze pentru a-şi însănătoşi sectorul financiar

Autor: Laurențiu Luca

Noul guvern spaniol a oferit băncilor încă un an de răgaz pentru a amâna recunoaşterea pierderilor în contabilitate, dacă acestea vor dori să fuzioneze între ele. Propunerea Guvernului este o parte din planul de restructurare a industriei financiare autohtone, afectată puternic de prăbușirea pieței imobiliare acum patru ani, potrivit Adevarul.ro.

Luis de Guindos, ministrul Economiei, a declarat ieri că băncile au un an pentru a strânge provizioane de 50 de miliarde de euro. Dacă acestea vor fi de acord să fuzioneze, înainte de sfârșitul lunii mai, vor mai primi o amânare de încă un an pentru implementarea schimbărilor, şi vor avea totodată acces la fondurile existente în facilitatea de urgență a statului pentru sectorul bancar, anunță agenția de știri Bloomberg.

Prin îmbunătățirea transparenței și transmiterea unei imagini stabilitate a sistemului bancar spaniol, băncile vor putea să se finanțeze mai bine de pe pieţele internaţionale, fapt care le va permite acestora să ofere împrumuturi”, a declarat de Guindos.

Guvernul va obliga băncile să crească rata de provizioane pentru proprietăți urbane și rurale de la 31% la 80%, a declarat de Guindos. Pentru proiectele imobiliare neterminate, nivelul de provizioane va crește de la 27% la 65% iar pentru celelalte active „nesigure” precum proiectele imobiliare terminate și locuințele, nivelul va fi de 35%.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  britainfirst.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *