Adina Vălean, despre raportul Verhofstadt: Am respins amendamentul unui vot diferențiat între eurodeputați. Viitorul Europei nu poate fi proiectat de unii și să îi aibă alături pe ceilalți

Deși Parlamentul European a aprobat toate cele trei rapoarte privind viitorul Uniunii, amendamentul potrivit căruia eurodeputații care provin din țările non-euro – inclusiv România – ar trebui să aibă doar vot consultativ în chestiuni legate de un potențial buget al zonei euro a fost respins la vot, a explicat Adina Vălean, europarlamentar și co-lider al delegației României din grupul PPE, într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro.

”Ceea ce am semnalat de la bun început – introducerea ideii ca pe chestiuni legate de zona euro să se pronunțe numai parlamentarii din țările din zona euro – a fost respinsă de plenul Parlamentului. Era o idee periculoasă pentru că diferențierea de vot de azi pe un subiect se poate extinde pe alte sectoare mâine”, a explicat Vălean.

Cele trei rezoluții, concentrate pe utilizarea potențialului maxim al actualui tratat (raportul Bresso-Brok), reforma ambițioasă a tratatelor (raportul Verhofstadt) și consolidarea zonei euro (raportul Boge-Beres), au fost adoptate ca parte a unui pachet care prezintă poziţia Parlamentului European privind viitorul UE, în pregătirea celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Roma. Dintre acestea, raportul Verhofstadt, cel care a trecut la vot la limită, propunea o abordare diferențiată în ceea ce privește deciziile din zona euro.

Astfel, în contextul adoptării bugetului pentru zona euro, atunci când Parlamentul European și Consiliul UE votează cu privire la decizii destinate în mod expres zonei euro s-ar putea avea în vedere ”o abordare potrivit căreia numai voturile de la deputații în PE care au fost aleși în zona euro să fie luate în considerare, iar voturile deputaților și ale reprezentanților statelor membre din afara zonei euro sunt considerate drept voturi consultative neobligatorii.

Citiți și Documente cheie adoptate de Parlamentul European pentru viitorul UE: Eurodeputații cer, printre altele, un consiliu permanent al miniștrilor apărării și crearea unui ministru de finanţe UE

Potrivit Adinei Vălean, rapoartele cuprindeau prevederi care conduceau spre ideea unei Europe cu două viteze, iar votul din plen a arătat că jumătate dintre eurodeputați nu au fost de acord cu aceste opinii. Raportul Verhofstadt, cel care cuprindea prevederi referitoare la un vot consultativ în chestiuni legate de un buget al zonei euro pentru eurodeputații care provin din țări non-euro a fost adoptat cu cel mai strâns scor: 283 de voturi la 269 și 83 de abțineri.

”Suntem cu toții interesați ca viitorul Europei să fie cât mai bun. Românii nu au susținut aceste rapoarte în ansamblul lor, cel puțin știu sigur că delegația PPE nu, deoarece ele cuprind multe prevederi care se subsumează a ceea ce noi numim o Europă cu două viteze, întărirea pozițiilor unor state, introducerea în bugetul european a unui buget al eurozonei sau prevederi privind politica de azil și de migrație. Sunt chestiuni pe care noi le-am respins pentru că sunt prevederi pe care nu am apucat să le discutăm. S-a văzut la vot că jumătate din plenul Parlamentului a fost de altă opinie. Rapoartele au trecut în final, dar foarte strâns la vot”, a declarat europarlamentarul PNL/PPE. 

Citiți și Adina Vălean, co-președinte al delegației României din PPE: Ne opunem puternic ca voturile parlamentarilor europeni să cântărească diferit în funcție de țara din care provin

”Ideea mea este simplă: pentru a avea succes într-un lucru, el trebuie să se bucure de sprijinul tuturor. Dacă vorbim de viitorul Europei trebuie să-l construim cu toții, cu inima deschisă. El nu poate fi proiectat de unii și să îi aibă alături pe ceilalți”, a mai completat Vălean. 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *