Adrian Severin, refuzând să spună de ce nu demisionează: Contribui la crearea imaginii că România nu se lasă

Europarlamentarul Adrian Severin a refuzat vineri să precizeze de ce refuză să demisioneze din PE, el spunând că este nedreptăţit şi că singura consolare pe care o are este că, prin rezistenţa sa, contribuie “la crearea imaginii că România nu se lasă”.

După ce a susţinut o prelegere teoretică de circa o oră pe tema “excepţionalismului corupţiei”, întreruptă de tineri care îi cereau demisia, Adrian Severin a primit mai multe întrebări din partea celor prezenţi, majoritatea referindu-se tot la subiectul unei eventuale demisii din Legislativul european.

“Din respect pentru această casă care venerează numele lui Nicolae Titulescu şi pentru tradiţiile ei, nu voi folosi întrebările care s-au pus pentru a transforma această întâlnire academică într-un fel de miting politic, chiar dacă este totdeauna bine să porţi un dialog deschis mai ales cu cei care nu sunt de acord cu tine”, a spus Severin după ce a ascultat întrebările.

l a făcut apoi câteva consideraţii pe tema extinderii UE. “Am fost şi sunt pentru schimbarea retoricii extinderii. Şi, de aceea, unii din colegii mei nu sunt foarte fericiţi pentru că le spun lucruri care nu le fac plăcere”, a spus el, moment în care o tânără din sală, care s-a prezentat spunând că este studentă, l-a întrerupt cerându-i din nou să spună de ce nu îşi dă demisia.

“Dar, revenind cu întrebarea, de ce nu vă daţi demisia?”, a întrebat ea, moment în care mai mulţi vârstnici prezenţi în sală la dezbatere i-au adresat invective şi i-au cerut să fie “lăsaţi în pace”.

Severin a intervenit cerând să fie reluate discuţiile într-un mod calm şi a continuat pentru câteva momente să vorbească despre UE. “Uniunea Europeană este salvarea statelor naţionale într-un moment în care acestea nu mai reuşesc să facă faţă sfidărilor istoriei”, a explicat el.

Severin a recomandat o viziune critică şi realistă. “Trebuie să avem ceva ce ne lipseşte: solidaritate şi mândrie naţională, pentru că solidaritatea şi mândria naţionale nu sunt antieuropene, ci sunt ingredientul care garantează succesul proiectului european. Nu voi putea niciodată să spun şi să accept că eu intru cu căciula în mână în UE sau am intrat cu capul plecat în UE şi că acesta este statutul meu în UE. Pot discuta foarte multe lucruri în această privinţă.

Pot discuta şi despre anumite şiretlicuri pe care noi le-am făcut spre a intra în UE (…) În momentul în care unii, din raţiuni politice, au folosit argumentul corupţiei româneşti, noi, în loc să ne apărăm şi să spunem «Da, suntem de aici şi până aici vinovaţi, dar de aici mai departe nu mai suntem», am acceptat să intărm în joc dând noi înşine apă la moară mitologizării problemei, am creat instituţii atipice recunoscând că suntem atipici, cu gândul şiret că ne descurcăm noi dup-aia”, a spus Severin.

El a adăugat că românii trebuie să demonstreze UE că şi ea are nevoie de ei.

După aceste consideraţii, Severin a anunţat că va sări peste întrebările explicite legate de motivul pentru care în continuare refuză să demisioneze din PE. “A fost însă o întrebare la care răspund, deşi nu este legată de subiect, dar răspund pentru că o pot introduce în subiect, şi anume dacă eu sunt cel mai potrivit să vorbesc despre acest subiect (excepţionalismul corupţiei – n.red.)”, a explicat Severin, în sprijinul său venind moderatorul George Potra, care a citat din Churchill: “Sunt convins că eu am dreptate şi tu nu ai dreptate. Dar, pentru dreptul tău de a nu avea dreptate, eu sunt gata să-mi dau viaţa”.

Severin a continuat spunând că întrebarea dacă el este sau nu persoana potrivită să vorbească despre corupţie este un exemplu care susţine “teza intoleranţei, a exclusivismului, care susţine crearea unei ordini morale dincolo de ordinea legală, o ordine morală care ne divide, care ne pune în conflict, care destructurează şi fragmentează societatea”.

El a adăugat că doreşte să revină la ideea mândriei de a fi român. “Pentru că nişte huligani ai presei din Marea Britanie care sunt puşi azi la stâlpul infamiei de propria lor ţară şi de toată presa democrată europeană, pentru că aceştia m-au acuzat pe mine printr-o înscenare de lucruri pe care nu le-am făcut, nu am absolut niciun motiv să demisionez. Ruşinea însă este că, în faţa acestei agresiuni care pe zi ce trece va fi tot mai mult dovedită, majoritatea românilor tac şi că se găsesc şi câţiva români care să prefere lichidarea unui compatriot. Dacă regret ceva în legătură cu o posibilă demisie, regret faptul că fiecare zi care trece este încă o zi în care creşte dispreţul străinătăţii faţă de lipsa de solidaritate a României. Şi vă rog să mă credeţi că în fiecare zi în care mă duc la PE colegii din alte ţări îmi spun «este inadmisibil că ai tăi nu te susţin». Noi preferăm să ne omorâm compatriotul decât să ne luptăm pentru dreptatea lui, care este şi dreptatea noastră”, a spus Severin, adăugând că “fiecare român care este apărat este o contribuţie la dovedirea faptului că România nu acceptă să fie călcată în picioare”.

“Mă consolează doar faptul că prin rezistenţa mea (…) contribui la crearea imaginii că România nu se lasă”, a adăugat Severin

În acest context, el a fost întrebat dacă este de părere că “a îmbunătătit imaginea corupţiei faţă de România”. “Sigur că da”, a răspuns el încheind astfel conferinţa.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sursa articol: mediafax.ro
Sursa foto: sorinplaton.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *