Adunarea Generală a ONU decide astăzi dacă recunoaşte Palestina ca stat independent

Adunarea Generală  a ONU urmează să decidă astăzi, 29 noiembrie,  asupra cererii inaintate de preşedintele palestinian Mahmud Abbas de a acorda Autorităţii Palestiniene statutul de observator nemebru în cadrul organizaţiei internaţionale, potrivit Adevarul.ro. Implicit, aceasta înseamnă recunoaşterea de facto a unui stat palestinian independent.

Cu certitudine Abbas va obţine majoritatea în Adunarea Generală şi este foarte posibil ca printre cei care vor vota să se afle şi state europene, membre ale Uniunii Europene, arată publicația. Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a confirmat această poziţie a Franţei, este posibil ca şi Marea Britanie să voteze pentru .Aceste voturi vor spulbera dorinţa Israelului de a obţine “o victorie morală” în sensul realizării unei coaliţii anti-vot a statelor cu pondere în ONU.

Fără drept de vot în Adunarea Generală, statul palestinian va putea cere şi va avea dreptul de a adera la diferitele organisme ale ONU ( de anul trecut a fost acceptat în UNESCO) şi, afirmă analiştii, să ceară, de exemplu, în Comisia pentru Drepturile Omului, condamnarea Israelului pentru aşa zise “agresiuni”.

Cititi mai multe aici.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  commons.wikimedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.