Europa de Est şi Asia Centrală, cea mai activă regiune în îmbunătăţirea climatului de afaceri

Un nou raport al Corporaţiei Financiare Internaţionale și Băncii Mondiale arată că începând din 2005 regiunea Europa de Est şi Asia Centrală este lider mondial în îmbunătăţirea  mediului de afaceri pentru firmele locale.

Această regiune  adepăşit regiunea Asia de Est şi Pacific şi a devenit cel de-al doilea loc din lume propice pentru dezvoltarea afacerilor, după țările cu venituri ridicate ale OECD.

Publicat astăzi, raportul Doing Business 2013: Reglementări mai eficiente pentru companiile mijlocii a descoperit că anul trecut Polonia a fost pe primul loc la nivel global referitor la îmbunătăţiri. Ea a dezvoltat o manieră mai uşoară de a face afaceri prin intermediul a patru reforme instituţionale sau de reglementare, făcând astfel mai uşoară înregistrarea de proprietăţi, plata taxelor, punerea în aplicare a contractelor şi soluţionarea insolvențelor. Europa de Est şi Asia Centrală a implementat aproximativ 400 de reforme instituţionale sau de reglementare începând din 2005, mai multe decât oricare alte regiuni din lume.    

“Suntem încurajaţi de evoluţia rapidă a reformelor în Europa de Est şi Asia Centrală,” a declarat Augusto Lopez-Claros, Director al Departamentului de Analiză şi Indicatori Globali din cadrul Grupului Băncii Mondiale. “Multe dintre aceste reforme au fost implementate în contextul negocierilor  de aderare la UE. Integrarea economică şi dorinţa de a-i ajunge  din urmă  pe partenerii  mai prosperi a reprezentat un imbold puternic în promovarea unor reforme ambiţioase.”

Raportul arată că Georgia s-a alăturat celor 10 economii de top al clasamentului privind facilitarea modului de a face afaceri. Georgia a implementat reforme în şase domenii, mai multe decât alte economii din regiune. A realizat îmbunătățiri în planul creditelor, plăţii taxelor, comerţului exterior, punerii în aplicare a contractelor, soluţionării insolvenţei, şi accesului la electricitate.

La nivel global, Singapore îşi păstrează locul I în clasamanetul global cu privire la facilitarea modului de a face afaceri pentru cel de-al șaptelea an consecutiv. I s-au alăturat pe lista celor 10 economii de top cu reglementările cele mai propice dezvoltării mediului de afaceri Hong Kong SAR, China; Noua Zeelandă; Statele Unite; Danemarca; Norvegia; Regatul Unit al Marii Britanii; Republica Coreea; Georgia şi Australia.

Un studiu de caz din raportul realizat anul acesta prezintă Letonia,  subliniindu-se agenda de reforme în reglementare şi realizările din domeniile evaluate de către Doing Business.

Foto: empirehr.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *