Harta benzinei în UE. Ce profit au avut benzinarii în prima jumătate a anului 2012

Scumpirile carburanţilor din ultima perioada au fost motivate de către cel mai mare distribuitor de carburanţi din România, Petrom, ca fiind rezultatul cotaţiilor internaţionale ale benzinei şi motorinei, arată Gandul.info.

“Petrom este consecvent în aplicarea unei politici de preţuri care se bazează pe cotaţiile internaţionale ale benzinei şi motorinei. În plus preţurile sunt influenţate de politica fiscală şi de competiţia de pe piaţa locală”, au declarat pentru Gândul.info reprezentanţii grupului petrolier.

În primele şase luni ale anului în curs, potrivit sursei citate, OMV Petrom a înregistrat o creştere a profitului net de 16% acesta ajungând la 461,7 milioane de euro, în ciuda faptului că în al doilea trimestru al anului câştigurile companiei au scăzut cu aproape 30%, ajungând la 145,3 milioane de euro.

În perioada ianuarie-iunie investiţiile Petrom au fost de 530 de milioane de euro, din totalul bugetului alocat în 2012 pentru investiţii în valoare totală de 5,2 miliarde de lei.

În perioada 9 ianuarie 2012 – 3 septembrie 2012, preţul litrului de benzină, fără taxele şi impozitele percepute de statul român, a crescut cu 13,6%, ajungând de la 64 de eurocenţi pe litru la 72,7 eurocenţi pe litru, conform datelor făcute publice de către reprezentanţii Comisiei Europene.

La nivelul Uniunii Europene (UE), cea mai mare creştere a preţului benzinei s-a înregistrat în Slovenia, mai exact de 22,7%, aceasta fiind urmată de Grecia, Ungaria, Belgia, Germania, Cipru şi Letonia, unde majorarea a depăşit 17,6%.

Articolul integral AICI.

Sursa: Gandul.info
Foto:  depositphotos.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *