Importanta IMM-urilor: coloana vertebrala in economia nationala si europeana

Criza economica din zona euro si valul datoriilor suverane au lovit cele 23 de milioane de IMM-uri  europene (cifra relevanta pentru anul 2011), care ofereau doua treimi din numarul locurilor de munca in sectorul privat.

In acest context, firmele au fost nevoite sa se finanteze, sa adopte strategii de criza, sa disponibilizeze din angajati pentru a supravietui intr-o piata interna sau/si europeana  ce prezinta o cerere modesta si multe deficiente structurale. Cele mai multe IMM-uri ce au continuat o activitate continua si relativ intensa s-au bazat pe exporturile spre pietele emergente, sau acolo unde nu exista o competitie frontala cu produsele chineze.

Putine state europene au realizat importanta acestor interprinderi si au demarat proiecte de finantare, refinantare si garantare pentru IMM-uri. Majoritatea si-au lasat cea mai importanta sursa de locuri de munca si un generator de crestere economica pe marginea prapastiei.

In Romania, din punct de vedere statistic, IMM-urile sunt prezente intr-un procent de 99,7% din totalul interprinderilor, generand aproximativ 2/3 din locurile de munca din mediul privat.

 

Fig. 1. Indicatori cheie IMM-uri Romania*

*Estimările au fost furnizate de Cambridge Econometrics. Datele se referă la „economia întreprinderilor”, careinclude industria, construcțiile, comerțul și serviciile (NACE Rev. 2, secțiunile B-J, L, M și N). Datele nu țin cont de întreprinderile care desfășoară activități în domeniul agriculturii, al silviculturii, al pescuitului și nici de întreprinderile care furnizează servicii în general necomerciale, precum educația și sănătatea.

 

Sectorul IMM-urilor din Romania se confrunta in continuare cu efectele crizei, iar pricipalele probleme discutate in Saptamana Europeana a IMM-urilor, 15 – 21 octombrie 2012, au fost:

  1. Accesul greoi la creditare;
  2. Lipsa unui program de garantare;
  3. Ponderea scazuta a institutiilor de garantare;
  4. Imposibilitatea accesarii fondurilor europene, birocratie excesiva si lipsa de reglementare;
  5. Sistemul legislativ de reglementare general si ineficient (sarcina birocratica aferenta IMM-urilor si cea asupra marilor interprinderi nu difera foarte mult, astfel ca contabilitatea este mult mai costisitoare pentru interprinderile mai mici in raport cu cifrele  lor de afaceri si marjele de profit);
  6. Plata tarzie a facturilor;

Se organizeaza conferinte si dezbateri pe aceste teme, se aduna idei, se publica rapoarte, dar niciunul dintre acestea nu se concretizeaza intr-un real sprijin pentru IMM-uri. Problemele raman aceleasi si se rediscuta la fiecare manifestare. Un perpetuum mobile extrem de pagubos.

In oglinda, guvernele Hexagonului si cel al Germaniei au lansat in cursul acestui an la nivelul ministerelor de resort programe special dedicate IMM-urilor, cu instrumente de dezvoltare si protejare a acestora, au dedicat conferinte si dezbateri, astfel incat sa puna in centrul atentiei importanta acestor interprinderi pentru economia interna, dar si europeana.

Fara un segment puternic al IMM-urilor, fara un sistem „destept” de export, in special pe pietele NON-UE, a marfurilor si serviciilor produse de acestea, Romania nu are nicio sansa de crestere economica sanatoasa si echilibru social.

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.