Cu cât a crescut preţul benzinei în România și cât plătim în comparație cu statele UE

Un litru de benzină în România este în prezent mai scump, în medie, cu 10-12% faţă de preţul de la începutul lunii ianuarie, informeaza Gandul.info. În noaptea de miercuri spre joi OMV Petrom a scumpit benzina şi motorina cu câte cu 9 bani pe litru, astfel că benzina standard 95 costă acum 6,15 lei pe litru. Petrom scumpise benzina în urmă cu mai puţin de o săptămână tot cu 9 bani pe litru, o decizie similară luând şi Lukoil.

“Benzina s-a scumpit de azi noapte. Benzina standard 95 costă 6,15 lei pe litru”, a declarat, pentru Gândul, reprezentantul staţiei de benzină Petrom din sectorul 3, pe strada Medeleni. Faţă de începutul anului, Petrom a scumpit benzina fără plumb în medie cu 11,8%, potrivit calculelor Gândul, pe baza datelor companiei.

În România, preţul mediu al benzinei fără plumb este cel mai mic din Uniunea Europeană, în timp ce motorina cea mai ieftină se găseşte în Bulgaria, urmată de cea din România, după cum reiese din datele Comisiei Europene.

În ce priveşte ponderea taxelor totale către stat în preţul final al combustibililor, media la nivelul Uniunii Europene este de 55% în cazul benzinei (Euro-Super 95) şi de 48% în cazul motorinei. În România ponderea taxelor în preţul de la pompă este sub media europeană. Astfel, 48% din preţul de la pompă ajunge la bugetul statului, iar la motorină nivelul este de 42%, după cum reiese din datele Comisiei Europene.

Mai multe informații AICI.

Sursa: Gandul.info
Foto:  maitamazda.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *