Tore Lasse By: Norvegia va investi peste 40 de milioane de euro in proiecte de inovatie in Romania

In ultimii 5 ani, Innovation Norway a administrat in Romania proiecte de peste 45 de milioane de euro in domeniul protectiei mediului, al productiei sustenabile, al inovatiei, dar nu numai. Pentru urmatorii ani, suma pe care autoritatile norvegiene se pregatesc sa o investeasca in proiecte pentru Romania este aproape la fel de mare. HotNews.ro a discutat la Oslo cu Tore Lasse By, coordonatorul Innovation Norway pentru Romania si Bulgaria, despre experienta de pana acum si despre pasii pe care trebuie sa-i faca autoritatile romane pentru a fi mai dinamice.

Reporter: Care au fost cele mai mari dificultati pe care le-ati intampinat pana acum in cadrul proiectelor pe care le-ati implementat in Romania?
Tore Lasse By: Nu am avut reprezentanti proprii inainte de 2007 in Romania, asa ca a fost necesar in primul rand sa deschidem un birou Innovaton Norway local. Biroul inca ramane activ, in cadrul Ambasadei Norvegiene de la Bucuresti. Acest pas a fost extrem de important, pentru ca bariera lingvistica a reprezentat o provocare, chiar daca majoritatea oamenilor de afaceri vorbesc engleza fluent. A fost necesar sa intelegem birocratia, sa intelegem regulile nescrise care guvereaza modul in care functioneaza sectorul public din Romania. Nu as putea spune ca am intampinat foarte multe provocari noi.(…)

R: Ce sfaturi ati avea pentru guvernul roman, pentru o implementare mai buna a unei politici de inovare?
TLB: Una dintre observatiile noastre a fost ca inca exista foarte multa birocratie. Procesul de decizie este destul de anevoios. (…)

Interviul integral AICI.

Sursa: HotNews.ro
Foto:  http://www.norvegia.ro/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *