AFP: dupa reconcilierea cu Armenia, Turcia obtine un avantaj in drumul spre UE

turkeyPrin reconcilierea cu Armenia, Turcia a obţinut un nou avantaj în drumul care, speră Ankara, se va încheia cu aderarea la Uniunea Europeană, comentează AFP, citata de Newsin.

“Comisia consideră că este un pas curajos spre pacea şi stabilitatea din regiunea din sudul Caucazului şi o decizie cu adevărat istorică prin care cele două părţi arată că sunt dispuse la un compromis”, a precizat Comisia Europeană după semnarea, sâmbătă, la Zurich, de către Turcia şi Armenia, a acordurilor vizând normalizarea relaţiilor bilaterale, afectate de aproape un secol de problema genocidului armean.

De altfel, cu câteva ore înainte de semnarea documentelor, şeful diplomaţiei europene, Javier Solana, prezent la ceremonia de la Zurich, a fost mai explicit.

Aceste acorduri, care prevăd stabilirea relaţiilor diplomatice şi deschiderea frontierei comune, vor fi, de asemenea, “importante pentru ţările implicate, în relaţiile cu UE”, a declarat el, reamintind de candidatura Turciei la UE.

Turcia şi Armenia au avut relaţii tensionate din cauza masacrării armenilor de către turcii otomani, în Primul Război Mondial. Pentru Erevan, aceste masacre reprezintă un genocid, termen respins categoric de Ankara.

“Semnând acordurile cu armenii, turcii elimină unul dintre argumentele cu greutate ale opozanţilor aderării Turciei la UE. Turcia devine astfel un interlocutor din ce în ce mai incontestabil”, apreciază analistul turc Mehmet Ali Birand.

Negocierile în vederea aderării Turciei la UE au început în 2005, dar nu avansează, în special din cauza problemei Ciprului, dar şi a faptului că două dintre cele mai influente ţări din UE – Germania şi Franţa – se opun ferm includerii Turciei, ţară cu aproximativ 71 de milioane de locuitori, în majoritate musulmani, în blocul european.

Pasul istoric cu Armenia vine la trei luni de la semnarea, la Ankara, a proiectului Nabucco, văzut drept un argument economic pentru candidature Turciei la UE.

Conducta va transporta gaze din Asia în Europa via Turcia, reducând dependenţa europenilor de Rusia.
În raportul anual privind Turcia, din care Financial Times Deutschland a publicat recent extrase, Comisia Europeană menţionează, de altfel, proiectul Nabucco la capitolul “puncte bune” atribuite guvernului de la Ankara.

De altfel, preşedinţia UE nu a ezitat să sublinieze “interesul strategic comun” al Europei şi Turciei în momentul semnării Nabucco.

Aflat săptămâna trecută în vizită în Franţa, preşedintele turc Abdullah Gül a profitat de ocazie pentru a-l atrage cu proiectul Nabucco pe omologul său francez Nicolas Sarkozy, care însă nu şi-a schimbat opoziţia faţă de aderarea Turciei la UE.
“Companiile franceze vor fi binevenite în acest proiect”, a propus Gül.

“Europa îi reproşează Turciei că nu înregistrează progrese rapide în reformele interne, dar turcii avansează în alte domenii. Este vorba despre Nabucco, Armenia, refromele în favoarea kurzilor, rolul pe care îl joacă Turcia între Iran şi Occident. Totul pentru a le spune europenilor: suntem pentru pacea în regiune, suntem interlocutorii ce nu pot fi ocoliţi”, explică analistul Birand.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *