AFP: Pragul pentru validarea referendumului pare greu de atins

Dupa criticile Uniunii Europene asupra atingerilor aduse statului de drept, romanii vor trebui sa decida duminica daca sunt de acord sau nu cu demiterea presedintelui lor, aflat la putere de 8 ani, ai carui simpatizanti au facut un apel la boicotarea referendumului, noteaza France Presse intr-un material de sinteza despre referendumul din Romania din 29 iulie, potrivit HotNews.

Circa 18 milioane de alegatori sunt asteptati sa voteze in Romania si in strainatate, in special in Spania si in Italia unde traiesc sute de mii de imigranti romani. Participarea este cruciala, pentru a rezultatul nu va fi validat decat daca 50% plus unu dintre alegatorii voteaza, potrivit unei decizia a Curtii Constiutionale.

“Este un prag care pare greu se atins,” noteaza analistii politici, “intr-o tara unde absenteismul atinge recorduri pe fondul de dezamagire in fata unei clase politice acuzate de neglijarea binelui public si de functionarea pe baza clientelismului,” scrie AFP. 

AFP aminteste si ca s-au deschis sectii de vot si pe litoral, astfel ca “cei aflati in vacanta pot vota in locuri neasteptate precum restaurantele Pelican, Aurora sau la Aqua Magic, opozitia denuntand riscuri de frauda”.

Desi demiterea sefului statului este prevazuta in Constitutie, maniera in care aceasta s-a facut a starnit criticile ONG-urilor care apara statul de drept in Romania, precum si ale Uniunii Europene si ale SUA.

Basescu si partidul sau Democrat Libera au facut un apel la boicotarea referendumului pentru a nu “legitima o lovitura de stat”, mai noteaza AFP, o tactica vazuta ca “anti-democratica” de opozitie.

Problema crizei politice care zguduie Romania ramane incerta. Daca pragul de participare nu este atins, rezultatul va fi invalidat iar presedintele Basescu trebuie sa isi continue mandatul pana in 2014, explica jurnalistii. “Insa coabitarea cu USL, in special dupa conflictul din iulie asupra demiterii, promite a fi cel putin electrica”.

Sursa: HotNews.ro
Foto:  tubeclip.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *