AFP: Românii şi bulgarii culeg roadele celor cinci ani de la aderarea lor la UE

Bulgaria şi România au beneficiat din plin de integrarea lor în UE, în urmă cu cinci ani, profitând de miliardele de euro din fondurile comunitare, libera deplasare a persoanelor şi progresele înregistrate în combaterea corupţiei, chiar dacă recunosc că au avut aşteptări mai mari, comentează AFP, citată de Mediafax si RomaniaLibera.

S-au schimbat multe lucruri de la 1 ianuarie 2007: românii şi bulgarii pot călători liber în UE“, a declarat pentru AFP ministrul român pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. Deşi restricţiile se menţin, sute de mii de bulgari şi două milioane de români şi-au găsit locuri de muncă în Italia, Spania sau Germania. Muncitori în construcţii sau infirmiere care îngrijesc persoanele în vârstă, ei au trimis familiilor lor din Bulgaria 680 de milioane de euro şi celor din România 2,7 miliarde de euro, în perioada ianuarie-octombrie 2011, scrie RomaniaLibera.

Pentru aceste două ţări foste comuniste, aflate printre cele mai sărace din Europa, intrarea în UE a fost însoţită de fonduri structurale importante: 6,67 miliarde de euro pentru Bulgaria şi aproape 20 de miliarde pentru vecinul său din nord, puse la dispoziţie în perioada 2007-2013. În afară de acestea au fost şi ajutoarele pentru agricultură, în valoare de 13 miliarde de euro.

Destinată reducerii diferenţei care le separă pe cele două ţări de membrii mai vechi ai clubului european, această mană a permis lansarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii chiar dacă procedurile complicate şi dificultăţile legate de confinanţare au întârziat încheierea numeroaselor lucrări la autostrăzi şi căi ferate.

Este vorba despre un proces de durată, nu se poate schimba totul de mâine“, a mai declarat Orban. România şi Bulgaria nu mai sunt două ţări “la marginea Europei”, ci două ţări membre UE ale căror “voci sunt respectate“, afirmă el.

Pentru mai multe declaratii si/sau informatii, accesati RomaniaLibera.ro.

Sursa foto: ioneurope.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *