Agricutura îşi ia avânt din bani europeni

Fondurile europene au reușit imposibilul, cel puţin ­­într-un domeniu. Agricultura românească capătă un nou suflu, tot mai mulți tineri solicitând finanțare pentru a investi în ferme și în microîntreprinderi, scrie publicaţia Capital.ro.

Peste 7.700 de agricultori care au obținut finanțare nerambursabilă în cadrul măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri“, cea mai solicitată din cadrul programelor europene pentru finanțarea agriculturii și dezvoltării rurale. Astfel, din anul 2008, când a fost lansată prima sesiune de cereri de proiecte pentru această măsură de finanțare, și până în prezent au fost depuse peste 14.500 de proiecte în valoare de peste 357 de milioane de euro. Din totalul acestora, circa 7.750 de proiecte, în valoare de 158,52 de milioane de euro, au fost selectate pentru a primi finanțare.

Rezultatul: până la această dată, în mediul rural s-au instalat aproximativ 6.000 de tineri fermieri. Valoarea contractelor semnate de aceștia cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) a depășit 121 de milioane de euro.

La ultimul apel de proiecte pentru tinerii fermieri s-au depus cereri de peste 137 de milioane de euro, iar fondurile disponibile totalizau 50 de milioane de euro”a declarat Mihai Gavril Vădan, director general, APDRP.

„Cifrele înregistrate de noi arată clar un interes al tinerilor de a investi în agricultură, iar acest interes creşte de la o sesiune de cereri de proiecte la alta. De exemplu, la ultima sesiune am primit solicitări de finanţare din partea a 3.863 de tineri fermieri, în valoare totală de peste 137 de milioane de euro. Iar noi am avut disponibile pentru sesiunea respectivă doar 50 de milioane de euro. Suntem puşi în situaţia de a nu putea finanţa toate proiectele depuse la APDRP. Beneficiarii pot primi până la 40.000 de euro“, ne-a spus Mihai Gavril Vădan, directorul general al APDRP. Acesta susține că „tinerii ştiu ce vor şi, mai mult, ştiu şi cum să ceară ceea ce vor, în condițiile în care accesarea acestei măsuri nu este facilă și presupune îndeplinirea unor condiții stricte“. Prin finanțarea acestor activități se urmărește, printre altele, și reducerea șomajului în rândul tinerilor din mediul rural, dar și a-i încuraja pentru a realiza investiții.

Acceseaza aici articolul integral.

Sursa articol: Capital.ro
Sursa foto:  ccib.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *