Ajutorul de 100 de miliarde de euro va majora datoria publică a Spaniei la 78,5% din PIB

Ajutorul european de până la 100 de miliarde de euro solicitat sâmbătă de Spania pentru recapitalizarea băncilor va urca datoria publică a ţării cu zece puncte procentuale, de la nivelul de 68,5% din PIB, iar dobânda împrumutului va afecta deficitul bugetar care a atins anul trecut 8,9% din PIB, potrivit Mediafax.

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că el este cel care a făcut presiuni asupra partenerilor europeni pentru obţinerea unui ajutor financiar destinat sectorului bancar, şi nu invers, cum s-a vehiculat în presă.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă au existat presiuni, Rajoy a răspuns că nimeni nu a făcut acest lucru.

“Nimeni nu a făcut presiuni asupra mea, nu ştiu dacă trebuie să spun acest lucru, dar eu am fost cel care a făcut presiuni, pentru că am dorit o linie de credit necesară rezolvării unei probleme importante”, a spus premierul spaniol, deşi, oficial, Spania a susţinut că nu are nevoie de asistenţă externă.

Rajoy a spus totodată că prin reformele aplicate de guvern s-a evitat “o intervenţie externă” în economia ţării, limitând cererea de ajutor european la sectorul financiar.

“Dacă nu am fi făcut ceea ce am făcut în ultimele cinci luni, ar fi avut loc o intervenţie în economia Spaniei”, a spus premierul, adăugând că decizia Eurogroup de a da Spaniei un împrumut reprezintă o victorie pentru credibilitatea euro.

Premierul a mai spus că guvernul a cerut miniştrilor de Finanţe din zona euro să acorde un ajutor mai mare decât necesarul estimat de FMI pentru restructurarea sectorului bancar, pentru asigurarea unei plase de siguranţă suplimentare.

Împrumutul european va fi furnizat prin intermediul Fondului spaniol pentru Restructurarea Băncilor, astfel că responsabilitatea rambursării va reveni guvernului de la Madrid.

Fondurile destinate sectorului bancar nu sunt condiţionate de noi măsuri de austeritate, aplicate deja autorităţile de la Madrid, potrivit Eurogroup.

Sursa:  Mediafax.ro

Foto:ipdb.es

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *