Al treilea an consecutiv de scadere a consumului de produse alimentare

Scăderea veniturilor populaţiei, pe fondul scumpirilor înregistrate în special la utilităţi şi carburanţi a avut ca efect reducerea consumului de alimente, potrivit reprezentanţilor asociaţiilor din industria alimentară citati de RomaniaLibera.ro.

Vânzările de produse alimentare au înregistrat anul trecut cel mai slab nivel din perioada crizei (2009-2011), iar producţia de profil a încetinit, numeroase companii mici şi medii intrând în faliment, spune preşedintele Federeaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu.

„Industria alimentară a avut în 2011 cel mai slab an din toată perioada crizei. Nu mai punem la socoteală că înainte de 2008, a fost creştere economică şi aproape an de an au fost creşteri semnificative la consum în general şi bineînţeles şi la vânzările de produse alimentare. Dacă analizăm ce s-a întâmplat anul trecut, nici perspectivele pentru noul an nu par foarte bune”, a declarat Dragoş Frumosu.

Analizând datele disponibile de la Institutul Naţional de Statistică (INS), în 2011, pe perioada a 11 luni, consumul de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 7,5%. Iar dacă comparăm noiembrie 2011, cu noiembrie 2010, rezultă o comprimare a volumului cifrei de afaceri în cazul produselor alimentare de aproape 5%.

Scăderi la volumul de vânzări pentru produse alimentare au fost înregistrate în noiembrie 2011 comparat cu noiembrie 2010 (ultimele statistici disponibile) în toată zona Uniunii Europene, potrivit Biroului European de Statistică – Eurostat.

Mai multe informatii puteti gasi aici.

Sursa articol: RomaniaLibera.ro
Sursa foto:  stopco2.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.