Cat de profitabil este mandatul de parlamentar

Câştigă 48.000 de euro indemnizaţie în patru ani de mandat, dar li se pare totuşi profitabil să investească şi 100.000 de euro într-o lună de campanie electorală ca să-şi asigure scaunul de deputat sau senator. Costurile unei campanii ca la carte ajung de regulă şi la 150.000 de euro, de trei ori peste pragul legal, sau chiar 300.000 de euro într-un colegiu, estimează consultanţii politici Sebastian Lăzăroiu şi Marian Trifu, potrivit Gandul.info.

Investiţia este totuşi profitabilă. Statutul, influenţa, imunitatea vin la pachet cu mandatul. În plus, parlamentul s-a dovedit, în ultimii 20 de ani, o uşă dechisă către contractele cu statul ale firmelor cu spate politic, către fondurile europene, dar şi către numirile oamenilor de încredere în companii de stat, care rulează bani publici.

Bani pe masa partidelor pun până şi candidaţii cotaţi cu şanse zero să ajungă în Parlament. Oficial, fiecare trebuie să plătească o taxă de start. Dacă la PNL taxa de candidatură este de aproximativ 2.000 de euro, la ARD urcă la 3.000 de euro, iar la PSD ajunge la 5.000 de euro, au declarat pentru Gândul surse din partide.

Cititi aici articolul integral.

Sursa: Gandul.info
Foto:  http://www.arhivafoto.ro/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *