Ministerul de Externe: Observarea alegerilor de către OSCE este o practică obişnuită la nivel internaţional

Observarea alegerilor de către Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) este o practică obişnuită la nivel internaţional, care are drept scop asigurarea transparenţei procesului electoral şi confirmarea bunei funcţionări a mecanismelor instituţionale implicate, informează MAE într-un comunicat remis presei.

Potrivit informatiile transmise de către MAE, în ultimii ani, OSCE a monitorizat alegeri în state membre ale Uniunii Europene (Olanda, Franța, Grecia, Lituania, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Ungaria, Polonia, Spania), dar și în state ne-membre ale UE, precum Elveția.

România, în calitatea sa de stat participant la OSCE, a adresat, potrivit practicii, o invitaţie OSCE/ODIHR la data de 25 iulie 2012 în vederea observării alegerilor parlamentare din acest an.

Pe baza acestei invitaţii OSCE/ODIHR a trimis la Bucureşti, în perioada 25 – 27 septembrie 2012, o Misiune de Evaluare.

Decizia finală a fost trimiterea de către OSCE a unei Misiuni de Evaluare a Alegerilor compusă numai din experţi. Potrivit practicii, aceasta va avea o durată de două săptămâni, incluzând ziua alegerilor, 9 decembrie 2012.

MAE menționează faptul că România a găzduit misiuni OSCE de observare şi la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie şi 6 decembrie 2009.

Mai multe informatii despre rolul OSCE gasiti aici.

Foto: mae.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *