Sondaj IRES: Românii nu sunt interesați de campania electorală

Românii nu sunt interesaţi de campania electorală şi nu-şi cunosc decât în mică măsură candidaţii din colegiile în care locuiesc, relevă un studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), potrivit EVZ.ro.

“La mijlocul campaniei electorale, mai puţin de jumătate dintre alegători ştiu cine candidează pentru funcţia de deputat în colegiul de care aparţin şi puţin peste o treime ştiu cine sunt candidaţii pentru Senat. Peste jumătate dintre români nu au urmărit, până în acest moment, campania electorală a candidaţilor din colegiul lor“, se menţionează în concluziile cercetării.

IRES arată că, la jumătatea perioadei de campanie electorale pentru alegerile parlamentare, există un număr mare de cetățeni indeciși cu privire la votul pe care îl vor acorda în 9 decembrie.  4 din 10 români sunt însă nehotărâți în privința acestui aspect, 37% spun că știu sigur pe cine ar vota, 19% declară că au o idee în această privință, dar nu este definitivă, iar 5 % susțin că nu vor merge la vot.

În pofida gradului ridicat de nehotărâre, 44% dintre respondenți susțin că această campanie nu îi va determina să își schimbe opțiunea de vot.

Pentru cei mai mulți, opțiunile de vot rămân aceleași ca și în 2008, dar gradul mare de indecizie persistă:

28% dintre respondenți spun că vor vota, la alegerile din decembrie, cu același candidat pentru funcția de deputat ca și la alegerile precedente, dar 25% nu știu pentru moment cum vor proceda.

25% dintre cei chestionați nu-și schimnă opțiunea față de 2008 în cewa ce privește votul pentru senatorul care îi va reprezenta, iar 24% nu știu cum vor proceda.

Criteriile cele mai importante, indicate spontan de respondenți, în procesul de alegere a candidatului:

–                   corectitudinea/cinstea sa (19%),

–                   partidul din care acesta face parte (10%),

–                   activitatea anterioară (8%) și de promisiunile pe care acesta le face (7%)

Necunoscuții din Parlament:

–                   aproape jumătate dintre cetățenii dintr-un colegiu nu știu cum arată senatorul care îi reprezintă, iar 36% nu au văzut niciodată cum arată deputații care îi reprezintă, televiziunea este mediul predominant în care parlamentarii au fost remarcați de electorat;

–                   doar 1 din 5 români își amintesc promisiunile senatorului, iar 1 din 3 și le amintesc pe cele ale deputatului;

–                   16% dintre cei intervievați știu care este meseria de bază a senatorului din colegiul din care fac parte și 20% o cunosc pe cea a deputatului;

–                   7% dintre cei intervievați susțin că au primit obiecte sau atenții din partea deputatului aflat în funcție, în timp ce din partea senatorului susțin că au primit doar 3%
Surse: Ires, EVZ.ro
Foto:

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *