The Guardian: Luptele politice afecteaza Romania in umbra austeritatii europene

Lupte politice noi se anunta in Romania, una din cele mai sarace tari ale Europei, dupa victoria de proportii, de duminica, a coalitiei conduse de premierul Victor Ponta, scrie The Guardian, potrivit Ziare.com.

Votul semnaleaza si diferentele profunde privind gestionarea economiei, oglindind dezbaterea europeana pe marginea austeritatii. Basescu a sustinut masuri dure si nepopulare pentru a contracara efectele crizei financirae, inclusiv o taiere de 25% a salariilor din sectorul public si cresteri abrupte de taxe. Doua guverne de centru-dreapta succesive sprijinite de presedintie s-au prabusit la inceputul acestui an inainte ca Ponta sa preia guvernul, promitand o abordare mai echilibrata si responsabila social.

Si luptele politice din Romania au o dimensiune politica europeana. In culmea crizei suspendarii de vara trecuta, Comisia Europeana, Angela Merkel si Viktor Orban au fost acuzati de sustinatorii lui Ponta ca se amesteca in treburile Romaniei, intrucat pareau ca-l sustin pe Basescu. In septembrie, membrii romani ai Parlamentului European au semnat o scrisoare deschisa adresata liderilor UE, plangandu-se ca problemele tarii nu sunt tratatate obiectiv, aminteşte publicaţia.

Citiţi mai multe aici.

Sursa: Ziare.com
Foto:  presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.