Alegerile care decid viitorul Greciei şi al zonei euro: Secţiile de votare s-au deschis

Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţa în Grecia la ora locală 7.00 (7.00, ora României), în cadrul unor alegeri legislative cu valoare de test, considerate un referendum asupra euro şi care vor servi la stabilirea viitorului ţării, aflată în criză.

Secţiile de votare se vor fi închide la ora locală 19.00 (19.00, ora României), când va fi publicat primul sondaj la ieşirea de la urne, într-un scrutin urmărit de o lume întreagă.

Electoratul este extrem de divizat–pe de-o parte sunt partidele tradiţionale–socialiştii din PASOK şi conservatorii din Noua Democraţie, care au guvernat ţara alternativ din 1974 şi care sunt de acord cu măsurile impuse de organisele internaționale şi de cealaltă parte sunt partidele care au avut o ascensiune mai recentă, precum Syriza, tocmai pentru că se opun austerităţii.

Ieşirea Greciei din zona euro şi din Uniunea Europeană (UE) ar avea un “efect devastator”, a estimat preşedintele Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat de cotidianul austriac Kurier preluat de Cotidianul.ro.

“Independent de consecinţele economice şi sociale pentru Grecia însăşi, o ieşire a acestei ţări din UE ar cauza prejudicii pentru întreaga zonă euro şi pentru coeziunea ei”, a atenţionat Juncker, în ajunul alegerilor parlamentare din Grecia, considerate cruciale. “Trebuie să împiedicăm acest lucru, care ar avea un efect devastator, iar grecii trebuie să fie conştienţi de aceasta”, a declarat preşedintele Eurogrup.

Surse: Mediafax.ro, Cotidianul.ro
Foto: greekelector.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.