Alegerile din Grecia, motiv de optimism

Scrutinul de duminică din Grecia a creat un val de optimism în Europa, deoarece partidele care vor fi la putere sunt proausteritate şi proeuro, scrie Adevarul în ediția electronică.

Câştigarea alegerilor din Grecia de către partidele care sunt de acord cu politicile de austeritate şi care susţin euro reprezintă un rezultat pozitiv pe termen scurt, însă, pe termen lung, Europa are încă probleme, sunt de părere analiştii economici.

Pieţele financiare europene au luat o gură de oxigen odată cu alegerile din Grecia, dar, per ansamblu, situa­ţia din Europa este incertă. „Se poate spune după aceste alegeri că deznodământul se amână. Pe termen scurt, acest lucru este pozitiv, deoarece au fost alese partidele care sunt de acord cu politicile internaţionale, iar ele nu vor opri mecanismul pus deja în mişcare. Eforturile Greciei de a aplica măsuri de austeritate vor continua”, a declarat pentru „Adevărul” analistul economic Aurelian Dochia.

Dochia a mai spus că, în ciuda faptului că măsurile de austeritate vor continua, acordurile actuale nu vor salva Grecia. „Vom vedea până unde sunt dispuse celelalte ţări să meargă pentru a salva Grecia. Vom vedea în ce măsură se va extinde criza către Spania, Italia sau Portugalia“, a completat analistul.

În ceea ce priveşte România, Aurelian Dochia a spus că situaţia nu diferă mult faţă de res­tul Europei. „Şi aici incertitudinea s-a diminuat, dar băncile greceşti din România rămân cu probleme. La nivelul Europei, situaţia rămâne incertă“, a mai spus analistul economic.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  feltor.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *