Alegerile din Grecia, un prim test pentru băncile spaniole după finanţarea externă de 100 mld €

Soarta monedei euro va fi decisă în următoarele săptămâni, rezultatul alegerilor de duminică din Grecia urmând să determine dacă statul rămâne sau pleacă din zona euro şi să supună la un prim test noua linie de apărare de 100 miliarde euro construită de Europa în jurul băncilor spaniole.

Ultimele sondaje din Grecia plasează principalele partide poziţionate pro şi contra măsurilor de austeritate convenite cu UE şi FMI, Noua Democraţie respectiv Syriza, aproape la egalitate scrie agenţia Mediafax.

Criza datoriilor de stat, aflată în cel de-al treilea an, a depăşit un nou prag critic după ce Spania a renunţat la încercările unilaterale de a-şi stabiliza sectorul bancar şi a devenit cea de-a patra ţară din zona euro care apelează la finanţare externă.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au stabilit sâmbătă în linii mari planul de salvare a băncilor spaniole, gândit ca linie de apărare în eventualitatea în care votul de duminică din Grecia va declanşa o nouă furtună în pieţe.

“Ne apropiem de momentul adevărului în zona euro. După mai mult de doi ani de nesiguranţă, instabilitate şi creştere slabă, deciziile din următoarele luni ar putea determina, din punct de vedere economic, viitorul întregului continent european pentru următorul deceniu“, scrie ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, într-un editorial publicat duminică de Sunday Telegraph, preluat de Bloomberg.

Pe 18-19 iunie, în timp ce autorităţile elene vor număra voturi, liderii G20, forumul celor mai mari economii ale lumii, vor purta discuţii privind criza din zona euro la summit-ul de la Los Cabos, Mexic. Reuniunea din Mexic face parte dintr-o serie de întâlniri pregătitoare pentru summit-ul UE de la sfârşitul acestei luni de la Bruxelles, unde liderii europeni vor să prezinte un “master plan” pentru supravieţuirea zonei euro.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  stavros-marinis.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *