Alegerile prezidenţiale din Rusia – Vladimir Putin a obţinut 63,9 % din voturi. “Am câştigat o luptă onestă”

UPDATE: Cel mai puternic om din Rusia, Vladimir Putin, a obţinut duminică seară 63,9 la sută din voturi după numărarea buletinelor din 50 la sută din secţiile de vot, conform cifrelor Comisiei electorale centrale difuzate la 22:20, ora României.

Candidatul comunist Ghennadi Ziuganov ocupă locul al doilea cu 17,13 la sută din voturi, conform aceleiaşi surse.

Locul al treilea revine pentru moment noului venit pe scena politică rusă, miliardarul Mihail Prohorov (6,97 la sută) aflat cu puţin înaintea populistului Vladimir Jirinovski (6,71 la sută).

Participarea la vot a atins 64 la sută.

Câştigător încă din primul tur al alegerilor prezidenţiale din Rusia, Putin a declarat că a “câştigat o luptă onestă”.

Ruşii au început duminică să meargă la urne pentru alegerile prezidenţiale care ar urma să îl readucă la Kremlin pe actualul premier Vladimir Putin, într-o atmosferă de contestare inedită de la preluarea puterii de către acesta, în urmă cu un deceniu.

Rata de participare la alegerile prezidenţiale din Rusia era de 47,6 la sută la ora 15.00 (13.00 ora României), a anunţat duminică vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale ruse, Stanislav Vavilov, citat de RIA Novosti, în pagina electronică şi preluat de Mediafax.

În regiunile din Caucazul de nord, peste 50 la sută dintre alegători merseseră la urne la aceeaşi oră, a anunţat Comisia Electorală locală.

Partidele de opoziţie şi o organizaţie neguvernamentală rusă denunţau, duminică, fraude în mai multe secţii de votare din ţară încă de la primele ore ale procesului electoral care ar urma să îl readucă la Kremlin pe actualul premier Vladimir Putin.

Aceleaşi persoane votează în birourile de vot nr.2164 şi 2166″ din Moscova, susţine pe site-ul său partidul democrat Iabloko, ce a trimis numeroşi observatori la aceste alegeri.

“La Vladivostok, în biroul nr.155, alegătorii au descoperit (la sosire) că deja votaseră”, afirmă partidul, al cărui candidat, Grigori Iavlinski, a fost descalificat la sfârşitul lui ianuarie pe motiv că a înregistrat nereguli în strângerea celor două milioane de semnături de susţinere.

Partidul comunist denunţă şi el o serie de fraude, cum ar fi cea comisă, potrivit observatorilor, într-o secţie din regiunea Kirov (la est de Moscova), unde un teanc de buletine a fost aruncat în urnă.

În total, 110 milioane de cetăţeni ruşi, dintre care două milioane în străinătate, sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege noul preşedinte pentru un mandat de şase ani.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  trenchantobserver.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.