Alegerile prezidenţiale în Franţa. Francois Hollande a câştigat primul tur cu 28,63%, urmat de Sarkozy cu 27,18% şi Marine le Pen cu 17,90%

UPDATE2: François Hollande a obţinut 28,63% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze de duminică, învingându-i pe Nicolas Sarkozy (27,18%) şi Marine Le Pen (17,90%), conform rezultatelor definitive publicate luni de Ministerul de Interne.

UPDATE1:  Candidatul socialist Francois Hollande a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze cu 28,56 la sută, în faţa preşedintelui în exerciţiu Nicolas Sarkozy, care a obţinut 27,07 la sută, potrivit rezultatelor aproape definitive ale Ministerului de Interne preluate de Mediafax.

Potrivit acestor rezultate, care se referă la aproape 99 la sută din corpul electoral, candidata extremei-dreapta (Frontul Naţional) Marine Le Pen s-a clasat pe locul al treilea, cu 18,12 la sută, urmată de reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, cu 11,1 procente şi centristul Francois Bayrou cu 9,11 procente.

“Sunt încrezător”, a declarat Francois Hollande după închiderea urnelor, declarându-se “candidatul unificării” şi “cel mai bine plasat pentru a deveni următorul preşedinte al Republicii”. “Niciodată Frontul Naţional nu a mai atins un asemenea nivel”, a recunoscut el.

Presa europeană, scrie Mediafax,  este sceptică în privinţa şanselor lui Nicolas Sarkozy de a păstra puterea în Franţa după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 6 mai în faţa socialistului François Hollande

Sub titlul “Sarkozy confruntat cu înfrângerea”, The Times (centru-dreapta) notează că cea care va decide rezultatele celui de-al doilea tur va fi candidata de extremă dreaptă Marine Le Pen, care a obţinut un scor record de 18,1 la sută din voturi.

The Guardian (liberal) subliniază că Hollande este “pe vârful valului stângii”, dar rezultatele “stupefiante” obţinute de Marine Le Pen au diminuat entuziasmul. Cotidianul şi-a intitulat editorialul “Victorie dulce-amară pentru stânga”.

Potrivit cotidianului, Sarkozy “are nevoie de un miracol” în cel de-al doilea tur pentru a-şi păstra funcţia, rezultatele alegerilor dovedind că Franţa “s-a săturat de preşedintele său”.

Citeşte mai multe aic i.

Secţiile de vot s-au deschis în Franţa pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, care ar trebui să fie urmat de un al doilea tur la 6 mai, între preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy şi socialistul Francois Hollande, marele favorit al scrutinului, informează Mediafax.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 8.00 (9.00, ora României) şi se vor închide la ora 20.00 (21.00, ora României), oră la care vor fi difuzate estimările rezultatelor realizate de institutele de sondaje.

În total, aproximativ 44,5 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a-i alege pe cei doi finalişti dintre cei zece candidaţi înscrişi în cursă.

Ultimele sondaje publicate vineri îl creditau pe Francois Hollande în primul tur cu un uşor avans faţă de preşedintele în exerciţiu, conservatorul Nicolas Sarkozy: 28 la sută faţă de 26 la sută. Absenţa unuia dintre cei doi din cel de-al doilea tur pare exclusă, candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen fiind creditată cu 14-17 procente.

Miza acestui scrutin este uriaşă, comentează presa internaţională, deoarece de el depinde alianţa “Merkozy” (Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy), cea care conduce Uniunea Europeană.

Sursa:  Mediafax.ro
Foto:  ridingthetiger.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *