Alpha Bank ar putea “muta” operatiunile din Romania intr-un holding la care BERD sa fie actionar cu 30%

Alpha Bank intentioneaza sa separe unitatile sale din Romania, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania si Macedonia de compania mama din Grecia si sa le integreze intr-un holding, in care BERD va cumpara o participatie de 30%anunta Bloomberg și HotNews, citand presa elena.

Dupa ce in toamna trecuta actionarii Alpha Bank decisesera sa fuzioneze cu EFG Eurobank, la doar cateva luni proiectul a esuat, grupul elen Alpha Bank motivandu-si retragerea din proiect prin impactul restructurării datoriei suverane a Greciei. In Romania, dupa initierea discutiilor si negocieri cu sindicatele, procesul intrase in linie dreapta. Potrivit unei scrisori intrate in posesia HotNews.ro, documentele privind fuziunea fusesera trimise BNR si Ministerului de Finante, cei care urmau sa fie concediati urmand sa incaseze salarii compensatorii.

La sfârşitul lunii ianuarie, Alpha Bank a anunţat că planul de restructurare a datoriei publice a Greciei ar schimba datele iniţiale, efectele asupra celor două bănci implicate în proiectul de fuziune urmând a fi disproporţionate. În schimb, Eurobank a ieşit cu o poziţie diametral opusă, afirmând că nu există niciun motiv de amânare a fuziunii.

In Romania, fuziunea EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, cu Alpha Bank ar fi format o banca ce ar fi “urcat” pe locul al treilea in functie de active. Alpha Bank Romania si Bancpost ocupau locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale de 30 miliarde lei, noul grup ar fi urmat in clasament imediat dupa BCR si BRD.

In Romania, dupa  initierea discutiilor si negocieri cu sindicatele, procesul intrase in linie dreapta. Potrivit unei scrisori trimise de sindicatul unei dintre cele doua banci, documentele privind fuziunea fiind deja trimise BNR si Ministerului de Finante, cei care urmau sa fie concediati urmand sa incaseze salarii compensatorii.

Citește AICI conținutul scrisorii.

Sursa foto: elxis.gr

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *