Viitorul ambasador american la Bucuresti, audiat in Senatul American

  • “Voi fi primul româno-american care deţine această poziţie”, a spus Mark Gitenstein, ai carui strabunici au plecat din Romania in 1890
Mark Gitenstein, nominalizat pentru funcţia de ambasador al SUA la Bucureşti, a declarat în timpul audierii sale în Senat că va face eforturi să convingă România să investească în resursele necesare combaterii corupţiei şi să asigure companiilor americane un climat de corectitudine, anunta Newsin.
În discursul susţinut marţi în faţa comisiei pentru relaţii externe a Senatului SUA, avocatul Mark Gitenstein a insistat foarte mult pe reforma justiţiei şi combaterea corupţiei din România, a lăudat măsurile anticriză ale Guvernului de la Bucureşti, dar a pus accent şi pe necesitatea reluării adopţiilor internaţionale şi a retrocedărilor proprietăţilor confiscate de stat. Cititi in continuare cum au decurs audierile din Senat.
“Există o prezenţă semnificativă a oamenilor de afaceri americani în România, dar putem şi vom face mai multe. Dacă voi fi numit, una dintre cele mai mari priorităţi ale mele va fi să îmbunătăţesc mediul pentru afacerile americane şi să cresc schimburile comerciale dintre cele două ţări”, a declarat Mark Gitenstein.
“Cheia pentru acest efort va fi să conving România să investească în resursele necesare pentru combaterea corupţiei, creşterea transparenţei, reformarea controalelor fiscale şi consolidarea unei justiţii independente şi a aparatului regulator”, a punctat ambasadorul desemnat pentru România.
Gitenstein a atras atenţia că investiţiile americane din România depind de un climat de corectitudine. “România nu va putea atrage investiţii pe termen lung fără să asigure corectitudinea faţă de companiile americane în ceea ce priveşte aprobările, plăţile şi rambursările când îşi îndeplinesc angajamentele contractuale”, a declarat Gitenstein, asigurând că acestea sunt chestiuni pe care le cunoaşte bine de pe timpul celor 17 ani în care a lucrat cu senatorul Joe Biden şi alţi angajaţi din serviciile de informaţii ale Senatului şi din comisiile judiciare.
Pe de altă parte, Gitenstein a lăudat măsurile anticriză luate de Guvernul român. “România a devenit parte a Uniunii Europene în 2007 şi şi-a transformat rapid economia pentru a atrage investiţii şi a asigura creştere. După mai mulţi ani de creştere economică rapidă, economia este acum în recesiune şi are prevăzută o contracţie de 4,1% pentru acest an. Liderii români merită laude pentru că au gestionat rapid problemele de stabilitate prin încheierea unui acord cu FMI în această primăvară, care, în combinaţie cu politicile economice, vor promova stabilitatea şi o revenire mai rapidă”, a evidenţiat Gitenstein.
Ambasadorul desemnat pentru postul de la Bucureşti a făcut referire şi la rădăcinile sale române. “Sunt un româno-american. Străbunicii mei au emigrat în America în anii 1890 din România. Dacă voi fi numit ambasador, atunci voi fi primul româno-american care deţine această poziţie”, a spus acesta.
“Povestea României din ultimele două decenii este una remarcabilă – s-a transformat dintr-un satelit sovietic într-un dintre cei mai loiali şi de încredere aliaţi din regiune; dintr-o economie de stat şubredă în economia cu cea mai rapidă creştere din Europa înainte de recesiunea mondială”, a mai declarat Gitenstein în faţa comisiei din Senatul SUA.
Gitenstein nu a uitat să facă referire la colaborarea din teatrele de război. “Paisprezece soldaţi români şi-au dat viaţa în Afganistan şi Irak, şi de trei ori pe atât au fost răniţi. Angajamentul României pentru acest efort i-a câştigat locul alături de alţi aliaţi fermi”, a spus ambasadorul desemnat.
“Românii ne împărtăşesc viziunea strategică şi au ca prioritate să fie un aliat NATO de încredere. Ni s-au alăturat nu numai în a combate terorismul, ci şi în probleme esenţiale în a asigura securitatea energetică a Europei şi a proteja refugiaţii vulnerabili din zone de criză din întreaga lume”, a adăugat el.
Gitenstein a dat de înţeles că va face presiuni pentru reluarea adopţiilor internaţionale. “Reluarea adopţiilor internaţionale rămâne o prioritate pentru Statele Unite, mai ales acele cazuri care se află pe ‘conductă’, cum s-ar spune. Nici nu îmi pot imagina căt de sfâşietor trebuie să fie pentru nişte părinţi să identifice un copil nevoiaş pe care doresc să îl ia în căminul lor, ca apoi să sufere de pe urma anilor de separare, fără a avea nicio idee când vot fi reuniţi”, a evidenţiat el.
“Este foarte mulţumitor să vedem un agajament real exprimat de lideri ca preşedintele Băsescu pentru a eradica antisemitismul şi discriminarea împotriva romilor. Dacă voi fi numit ambasador, voi fi onorat să fiu prezent pentru a fi prezent la dezvelirea monumentului Holocaustului, plănuită pentru această toamnă. De asemenea, am fost plăcut impresionat să văd guvernul român salvând romii hărţuiţi în Irlanda luna trecută. Totuşi, trebuie să continuăm să lucrăm cu România în domenii precum restituirea proprietăţilor”, a mai spus ambasadorul desemnat.
În încheiere, Gitenstein a făcut referire la soţia sa Libby, “iubirea vieţii” sale. “Sunt încrezător că va fi cea mai bună soţie de ambasador. Nu numai că este neînfricată, doritoare şi plină de compasiune, dar ca asistentă şi consilier pentru cazuri de criză ea va aduce experienţă inestimabilă comunităţii americane din Bucureşti. Cei trei copii ai mei, Rebecca, Ben şi Sarah şi familiile lor, inclusiv doi nepoţi, Sam şi Max, împărtăşesc entuziasmul lui Libby pentru această nouă provocare”, a conchis Gitenstein.
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *