Ambasadorul Irlandei, Oliver Grogan: Aderarea la Schengen nu are o legătură legală cu MCV, dar a fost creată o legătură politică

oliver grogan presidencyAmbasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan  a vorbit, într-un interviu pentru RomaniaLibera.ro, despre aderarea României la Schengen, reiterându-şi sprijinul acordat ţării noastre şi subliniind faptul că tema aderării a fost corelată cu raportul MCV din motive politice.

Redăm un fragment din interviul acordat de ambasadorul Grogan:

R.L.: Pe lângă piaţa muncii, un alt dosar fierbinte este aderarea la Schengen. România nu a obţinut nici la Consiliul JAI din 7-8 martie un calendar, iar Germania a anunţat că perspectiva unei integrări în două trepte nu mai este de actualitate. Vă întreb – pornind de la sugestiile unor politicieni români, inclusiv ale ministrului de Externe, premierului şi preşedintelui Senatului – mai are sens pentru România să facă din Schengen un obiectiv de urmărit pe termen scurt?

O.G.: Evident. Noi vom sprijini eforturile României pentru a răspunde corespunzător îngrijorărilor pe care unele state le-au exprimat, legat de procesul de reformă. Preşedinţia irlandeză a UE s-a luptat pentru ajungerea la un acord în 7 şi 8 martie, însă acest lucru nu a fost posibil. Aderarea la Schengen a fost legată de procesul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Nu există, bineînţeles, o legătură legală între cele două, dar a fost creată una politică. Ne aşteptăm, însă, ca România să coopereze îndeaproape cu statele care au exprimat unele îngrijorări şi, totodată, să le demonstreze acestora că angajamentele în direcţia statului de drept au fost menţinute.

R.L.: În ultima vreme, retorica oficială de la Bucureşti tinde să acrediteze ideea că problema corupţiei ar fi una artificială sau, cel puţin, fără legătură cu aderarea României la Schengen. Cum abordează preşedinţia irlandeză a UE asemenea poziţionări, în condiţiile în care, de partea cealaltă, multe state puternice dau semne de nervozitate vizavi de fenomenul corupţiei şi de blocajul existent în justiţie (vezi cazurile CSM sau al numirii procurorilor-şefi la DNA şi Parchetul General)?

O.G.: Toate acestea trimit la MCV şi, după cum se ştie, la sfârşitul anului este aşteptat un nou raport. Este cunoscut faptul că România are în derulare reforme complicate – unele au fost puse în practică, iar altele urmează cât de curând – care sunt monitorizate în cadrul MCV. Este un proces colectiv, cu implicarea esenţială a Comisiei Europene, şi este într-adevăr o provocare pentru partea română să lucreze cu Comisia pentru ca, în final, chestiunile lăsate în suspensie în ultimul raport să fie închise.

 

Interviul integral, AICI.

Sursa: RomaniaLibera.ro

Foto:

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.