Ambasadorul Franței despre aderarea la Schengen: România a făcut progrese, dar așteptăm rezultate concrete împotriva corupției

Franța a remarcat indeplinirea criteriilor tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen, insa astepta rezultate concrete privind combaterea coruptiei, rezultate ce constau in condamnari ferme, descurajante in viitor, pentru cei care le comit, a spus ambasadorul Philippe Gustin, potrivit HotNews.ro.

Suspiciunea de coruptie a dus la reguli stricte pentru fondurile europene, care ingreuneaza absorbtia acestora, crede diplomatul francez.

Principalele declarații ale ambasadorului Philippe Gustin:

  • Decizia in privinta aderarii Romaniei la Schengen este una colectiva, a tarilor membre care fac parte din spatiul Schengen. Ea va fi luata pe baza indeplinirii criteriilor tehnice, dar si pe baza evolutiilor legislative si de reglementare, precum si a rezultatelor care deriva din aceste evolutii. In toate aceste domenii Romania a facut progrese remarcabile. Astazi asteptam rezultate concrete pe teme sensibile, precum coruptia, crima organizata, asteptam asadar condamnari ferme ale autorilor acestor infractiuni.
  • (despre MCV și legătura cu aderarea României la Schengen): Este unul dintre elementele esentiale in luarea unei decizii in privinta aderarii la spatiul Schengen. Totul este legat. Nu putem avea aspecte tehnice care functioneaza si practici care persista si nu sunt condamnate. Cred ca toate partile si toti actorii politici de aici din Romania inteleg bine asta si necesitatea de a construi un sistem juridic care sa fie perfect capabil sa condamne aceste practici.
  • (despre absorbția fondurilor europene) Cred ca este vorbim despre situatia clasica cine a fost mai intai: oul sau gaina? Cred ca este legata de situatia reformarii sistemului juridic roman. A existat o asemenea suspiciune, importata de autoritatile romane in momentul aderarii la UE, ca au creat un sistem de control foarte restrictiv pentru companii, pentru institutii, cu scopul de a asigura buna utilizare a fondurilor europene. Si s-au instituit toate aceste masuri de siguranta.Astazi, aceste masuri sunt foarte restrictive si au dus la o rata atat de mica de absorbtie, 6-7%, care va avea o influenta sigura asupra urmatoarei perspective bugetare a UE, 2014-2020. Concret, daca Romania nu consuma suficient, se va afla intr-o pozitie slaba de a cere fonduri suficiente in perioada bugetara urmatoare, pentru ca i se va raspunde ca, din moment ce nu a cheltuit acum, de ce s-ar crede ca va cheltui mai bine in viitor. Cred ca este necesara o mai buna mobilizare a structurilor care se ocupa de fonduri europene. Cred ca exista mai multe solutii.

Mai multe declarații ale anbasadorului francez aici.

Foto: ambafrance-ro.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *