Ambasadorul Germaniei in Romania: MCV trebuie mentinut in cazul Romaniei

“Cei care cer renuntarea la Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) sunt tot mai multi in Romania. Desi am o anumita intelegere pentru argumentul ca Romania nu vrea sa fie supusa unei proceduri despre care considera ca ar trebui mai degraba aplicata altor state membre, cred cu tarie ca mecanismul trebuie mentinut“, a declarat Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, potrivit HotNews.ro.

Prezent la deschiderea oficiala a conferintei regionale privind reforma in Justitie organizata de Departamentul de Stat al SUA si de Centrul ‘George C. Marshall’, ambasadorul Germaniei a spus ca MCV “trebuie sa ramana, pentru ca meritele lui sunt mai importante decat inconvenientele”.

Cele mai importante declaratii ale ambasadorului Germaniei in Romania: 

  • Stim toti ca fenomenul coruptiei afecteaza bunastarea oamenilor, fie in domeniul securitatii, fie in viata comerciala, in domeniul democratiei si dezvoltarii.
  • Costurile economice ale coruptiei in UE sunt estimate la aproximativ 120 de miliarde de euro pe an
  • Recent, presedintele Romaniei a laudat realizarile Parchetului General, declarand ca acesta este doar inceputul si ca – desi el nu se uita la partea frumoasa a lucrurilor si exista oameni care nu pot spune ca succesul inregistrat in ultimii 2-3 ani inseamna ca evaziunea fiscala, coruptia, crima organizata si spalarea de bani au fost rezolvate – acestea dovedesc ca cei care cred ca pot sa traiasca sau sa se imbogateasca prin infractiuni nu mai pot dormi linistiti.
  • Comisia Europeana a instituit acest mecanism pentru a ajuta Romania sa rezolve aceste probleme si pentru a putea verifica progresul pe baza anumitor standarde
  • Cei care cer renuntarea la MCV sunt tot mai multi in Romania. Desi am o anumita intelegere pentru argumentul ca Romania nu vrea sa fie supusa unei proceduri despre care considera ca ar trebui mai degraba aplicata altor state membre, cred cu tarie ca mecanismul trebuie mentinut
  • Meritele sale depasesc de departe inconvenientele. El este un instrument foarte valoros in stabilizarea eforturilor pentru reforma si fara indoiala ca este foarte util in mainile celor care cer reforma
  • Al doilea instrument privind initiativa anticoruptie este un mecanism care urmeaza sa fie instituit in toate statele membre, mecanismul de raportare si evaluare periodica in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei.

Vezi AICI mai multe declaratii ale lui Andreas von Mettenheim.

Experţii Comisiei Europene sosiţi la Bucureşti în cadrul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) au avut, luni, o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, fiind discutate, în special, chestiuni legate de cadul legislativ.

Misiunea experţilor Comisiei Europene se desfăşoară în perioada 19-23 martie 2012 şi va cuprinde întâlniri şi cu reprezentanţi ai fiecărei instituţii responsabile de îndeplinirea angajamentelor prevăzute demecanism, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Ministerul Public (MP), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

În cadrul MCV, Ministerul Justiţiei are, pe de o parte, atribuţii legate de adoptarea şi sprijinirea implementării măsurilor de ordin legislativ şi bugetar, iar, pe de altă parte, de coordonator al monitorizării progreselor înregistrate şi interfaţa între autorităţile române şi Comisia Europeană în problematica specifică.

Sursa articol: HotNews.ro; Mediafax.ro
Sursa foto: terapiiimunitare.ro

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Ambasadorul Germaniei in Romania: MCV trebuie mentinut in cazul Romaniei

  1. Pingback: România vrea ridicarea MCV. Care este replica UE | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *